Zber hrozna je na Slovensku v plnom prúde. Každá sezóna je iná, na kvalitu a chuť vína vplýva najmä počasie. Jeho cena však závisí nielen od dopestovaného množstva, ale aj konsolidačných opatrení vlády či rastu minimálnej mzdy.
Aké vína poputujú na pulty slovenských predajní tento rok a aké sú najväčšie výzvy tohto sektora, v rozhovore pre HN priblížila výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Aká je tohtoročná úroda hrozna a ako hodnotíte uplynulú sezónu?
Čo sa týka veľkosti, očakávame štandardný ročník. Predchádzajúce dva roky sme mali o 25 až 30 percent nižšiu úrodu. Tento rok predpokladáme, že vyrobíme približne 32 miliónov litrov slovenského vína zo slovenského hrozna.
Na začiatku roka nás ešte trápilo sucho z vlaňajška. Tým, že v máji veľa pršalo a bolo chladnejšie, vývoj sa trocha oneskoril a doplnila sa vlaha. Bolo chladnejšie leto, tak sa nám veľmi neodbúravali kyseliny, preto tento ročník budú svieže vína.
Zdá sa, že je to výborný ročník pre biele odrody, hlavne aromatické, ktoré nás svojou aromatikou prekvapili už pri zbere. Uvidíme, aké budú modré odrody, pretože upršaná jeseň ich vyzrievaniu až tak nesedela. Množstvo vinárov sa preto rozhodlo robiť skôr ružové ako červené vína.
Hovoríte, že táto sezóna bola silnejšia ako tie posledné dve. Môžu teda zákazníci očakávať na pultoch predajní lacnejšie víno?
Zostáva vám 57% na dočítanie.

