Robert Fico a Richard SulíkHN
StoryEditor

Sulík vracia úder Ficovi: Premiér hovorí o prvej lige? Ani nevie, čo to znamená

06.06.2017, 16:27
Sulík na tlačovej konferencii v sídle strany povedal, že Robert Fico sa silou-mocou ženie do kategórie A.

Slovensko by sa nemalo za každú cenu usilovať dostať do takzvanej kategórie A krajín Európskej únie, členstvo v takomto jadre únie totiž nemusí byť pre krajinu výhodné.

Uviedol to dnes predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík, ktorý tak reagoval na minulotýždňové výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že krajina chce patriť k jadru EÚ.

Sulík na tlačovej konferencii v sídle strany povedal, že Robert Fico sa silou-mocou ženie do kategórie A, pritom jasne nepovedal, čo to znamená byť v takejto prvej lige a čo krajina bude musieť pre to urobiť alebo, naopak, nebude smieť urobiť.

​„Považujem to za veľmi nebezpečné pre našu krajinu, keď premiér slepo dokola opakuje, byť v prvej lige, to nás spasí, tam musíme byť, a nielenže nepovie, ale ani len nemá predstavu, čo by to mohlo znamenať,“ vyhlásil.

Fico piatok na brífingu namieril konkrétnu kritiku aj na Richarda Sulíka. "My chceme Slovensko za každú cenu udržať v A-kategórii. Kým SaS hovorí, že integrácia taká aká je navrhovaná je nesprávna, tak prosím ak bude Sulík niekedy premiérom, nech ťahá túto krajinu do B-kategórie, ja budem ťahať krajinu do kategórie A," dodal premiér.

„Prvá liga je veľmi pochybná

Líder druhej najsilnejšej politickej strany, naopak, upozornil na návrh reformy EÚ, ktorý jeho strana nedávno predstavila. Konkrétne predstavy strany SaS o postavení Slovenska a fungovaní v EÚ nie sú podľa neho o nič menej európske, avšak oveľa funkčnejšie.

Takzvanú prvú ligu európskych krajín Sulík považuje za „veľmi pochybnú“. „V skutočnosti to nie je žiadna prvá liga, je to nejaký okresný spolok, ale hlavne je to skupina krajín, ktorá má v určitých ohľadoch dosť veľké problémy,“ upozornil.

Slovensko podľa šéfa liberálov môže stratiť veľké komparatívne výhody. Je totiž presvedčený, že podmienkou členstva v kategórii A bude harmonizácia daní, ktoré sú na Slovensku nízke. Poukázal tiež na to, že Slovensko vychádza v porovnaní so štátmi kategórie A od roku 2000 priaznivejšie v kumulatívnom raste HDP, vo vývoji verejného dlhu, v priamych daniach či v riziku terorizmu.

Podľa Sulíka sa môže zvýšiť hrozba terorizmu

Zvýšiť sa však na Slovensku môže podľa Sulíka aj hrozba terorizmu, ktorú v súčasnosti považuje za nulovú.

Ak sa teraz stoj čo stoj pridáme do akejsi pochybnej prvej ligy, tak to bude znamenať kvóty na utečencov, bude to znamenať, že budeme musieť prijímať migrantov vo veľkých množstvách a, samozrejme, s tým bude rásť aj hrozba terorizmu,“ vyhlásil.

Premiér v piatok (2.6.) po rokovaní Rady solidarity a rozvoja uviedol, že eurozóna by sa mala ešte viac zomknúť a Slovensko chce patriť k jej jadru.

"Slovensko je členským štátom eurozóny, teda patríme medzi tie štáty, ktoré používajú euro. Je tu tlak, aby krajiny, ktoré sú v eurozóne a ktoré majú spoločnú menu, sa k sebe ešte viac približovali a aby podstatne viac spolupracovali," priblížil.

Užšia integrácia bude podľa neho znamenať aj veľmi citlivé rozhodnutia, napríklad v sociálnej či daňovej oblasti. Podľa Fica "Slovensko nesmie v žiadnom prípade odignorovať alebo zanedbať procesy, ktoré sa teraz spustili, teda rozhovory a rôzne rozhodnutia, ktoré sa môžu v krátkom čase objaviť a ktorých cieľom je hlbšia integrácia krajín platiacich eurom".

 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:32