Porovnanie produktovTASR/M. Baumann
StoryEditor

Český prieskum ukazuje, ako nás výrobkami klamú. Pri jednom produkte sme však na tom ako Nemecko

18.07.2017, 14:38
Autor:
chochoareare
Odborníci porovnali dvadsaťjeden výrobkov zakúpených v Česku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a na Slovensku.

Kvalita produktov v obchodoch sa v posledných mesiacoch stala na Slovensku horúcou témou. Vyjadrujú sa k nej aj naše najvyššie politické špičky, najmä premiér Robert Fico. Problémom je rôzna kvalita produktov na našom trhu a na trhu v západných krajinách Európskej únie.

Fico na svojej dnešnej tlačovke kvôli dvojakej kvalite dokonca pohrozil Európskej komisii. "Pokiaľ nebudeme pociťovať od Európskej komisie razantné konanie, tak sme pripravení urobiť dočasné jednostranné opatrenia. Napríklad sankcie voči iným krajinám," vyhlásil slovenský premiér.

​Na tlačovke sa Fico viackrát odvolal na prieskum, ktorý si zadalo české ministerstvo poľnohospodárstva. Odborníci z Ústavu konzervácie potravín a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe porovnali dvadsaťjeden potravinárskych a drogistických výrobkov zakúpených v Česku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a na Slovensku.

Výsledky porovnania niektorých produktov z rôznych trhov si pozrite v galérii:

Päť výrobkov malo rozdielny objem

​Prieskum zistil, že trinásť z 21 skúmaných výrobkov bolo odlišných a päť bolo mierne odlišných (MilkyWay, Kiri z tvarohu a smotany, mliečny rez Kinder Milch-Schnitte, Lenor a Perwoll). Len tri boli vo všetkých krajinách rovnaké - sušienky Milka Choco Mini stars, Kaufland viedenské párky a Kaufland mlieko.

"Je ťažké nájsť vo všetkých krajinách zhodné výrobky predávané pod privátnymi značkami, často sa názov alebo označenie mierne líšia, preto sme vybrali Kaufland," vysvetľuje koordinátor testovania Jan Pivoňka, prečo sa v porovnaní objavili hneď tri produkty so značkou tohto reťazca.

Päť výrobkov malo rozdielny objem v rovnako veľkom obale - najmä v Nemecku a Rakúsku bolo v rovnakom balení väčšie množstvo výrobku. "Dokážem si predstaviť, že je to pod určitým tlakom obchodu. Keď sa povie, že sa to musí doručiť za určitú cenu, tak sa tam toho dá trošku menej," glosoval Pivoňka výsledok.

Niektorí výrobcovia a distribútori sa k výsledkom nechcú vyjadrovať. Napríklad Dr. Oetker rozdielne zloženie pizze odmietol vysvetliť s tým, že komunikuje len formou tlačových vyhlásení, Ferrero Česká požiadala o zaslanie otázok písomne.

"Spotrebitelia perú pri nižších teplotách"

Hovorkyňa firmy Henkel Zuzana Ozanová obhajovala prací prášok Persil pre iRozhlas: "Existujú regióny, v ktorých spotrebitelia perú pri nižších teplotách, tiež sa líšia zloženia škvŕn, kvôli ktorým je iné zloženie." Test našiel vo "východnej" verzii Persilu menej aktívnych látok.

Odlišnosti v zložení testovanej kávy Jacobs 3v1 vysvetlila iDNES.cz Ivana Havlíková, mediálna zástupkyňa Jacobs Douwe Egberts: "Produkt pre Česko obsahuje väčšie množstvo kávy, čo vedie k vyššiemu obsahu kofeínu. Všetky drobné prispôsobenia receptúry sa odvíjajú od miestnych spotrebiteľských preferencií a odlišných kultúr pitia kávy."

Spoločnosť Danone viní z rozdielnych senzorických výsledkov jogurtu Activia metodiku testovania. "Akýkoľvek takýto rozdiel môže byť spôsobený tým, že sa jogurty testovali v odlišnej starobe výrobku," uviedla hovorkyňa Agáta Duřtová.

Kaufland je s výsledkom svojho jogurtu spokojný. "Množstvo mikroorganizmov je výhoda, pretože mikroorganizmy sú tým, čo robí jogurty cennými. Meranie VŠCHT zistilo, že hodnoty týchto baktérií sú vyššie v českom jogurte, čo je pre konzumenta pozitívne," povedala iDNES.cz hovorkyňa reťazca Renata Maierl.

01 - Modified: 2024-04-24 09:35:43 - Feat.: - Title: Fico informuje po rokovaní vlády na družstve v Dolnej Krupej 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:45