Pixabay
StoryEditor

Prekoná ošiaľ z Bitcoinu? Marihuana je novou senzáciou na finančných trhoch

11.10.2018, 10:49
Autor:
tbatba
Kanadské marihuanové spoločnosti zvyšujú produkčné kapacity, aby dokázali pokryť dopyt.

Kanada už o necelý týždeň zlegalizuje používanie marihuany. Bude prvou krajinou v rámci krajín G7, ktorá sa k tomuto kroku odhodlala. Toto rozhodnutie s najvyššou pravdepodobnosťou povedie k rastu spotrebiteľského dopytu.

Do roku 2020 by mali maloobchodné tržby v tomto segmente dosiahnuť šesť miliárd dolárov, píše sa v analýze kanadskej banky CIBC. Marihuanový segment tak v roku 2020 tržbami predbehne destiláty a priblížia sa k tržbám z vína.

Kanadské marihuanové spoločnosti zvyšujú produkčné kapacity, aby dokázali pokryť dopyt. Investori zase vo veľkom nakupujú ich akcie, keďže chcú byť pri zrode tohto odvetvia, píše sa v tlačovej správe spoločnosti Across Private Investments.

„Ceny akcií marihuanových spoločností v Severnej Amerike, kde je legislatíva používania mäkkých drog najpriaznivejšia (v USA legislatíva umožňuje predpisovať marihuanu na lekárske účely v 29 štátoch, pričom rekreačné používanie povolilo deväť z nich) sa však odtrhli od fundamentu. Ich masívne zhodnotenie pripomína boom, ktorý sa v uplynulom roku točil okolo kryptomien,“ skonštatoval Jakub Rosa, analytik Across Private Investments.

Marihuanu sprevádza veľký ošiaľ v médiách, vysoká volatilita a rapídne zhodnotenie akcií. Podľa analytika J. Rosu ju s kryptomenami spája fakt, že ošiaľ predbehol fundament. 

„Masívny záujem kapitálu však vyhnal ich akcie na niekoľkonásobne vyššie úrovne než je očakávaný zisk, čo môže skončiť spľasnutím bubliny. Podobne, ako v prípade prepadu kryptomien, keď trhy prišli od začiatku tohto roka o vyše 300 miliárd dolárov, čím vymazali vyše polovicu trhovej hodnoty,“ upozornil J. Rosa.

Potenciál segmentu

Marihuanové spoločnosti sa ocitajú v hľadáčiku veľkých spoločností. Záujem o spoluprácu už stihli prejaviť pivovary, či výrobca sladeného nápoja spoločnosť Coca-Cola. Americká spoločnosť Coca-Cola rokuje s kanadským pestovateľom marihuany Aurora Cannabis o výrobe nápojov s obsahom marihuany. 

​Zhodnotenie maruhuanových akcií

V posledných mesiacoch zažili marihuanové akcie masívne zhodnotenie. Analytik Rosa však upozorňuje, že ide o beh na dlhé trate sprevádzaný viacerými otázkami.

„Takúto investíciu považujeme za špekuláciu vhodnú len pre skúsených investorov. Do marihuany môžu investovať aj cez indexové fondy. North American Marijuana index (reflektuje vývoj 35 amerických a kanadských spoločností zameraných na výrobu, distribúciu alebo vývoj marihuany) kopíruje napríklad indexový fond Horizons Marijuana Lief Sciences Index ETF, do ktorého natieklo od jeho spustenia v apríli minulého roka vyše 700 miliárd dolárov,“ uzavrel Rosa. 

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:36