StoryEditor

Grécke banky nemajú peniaze a Eurobanka by mala začať diskutovať

13.07.2015, 13:19
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) by mali začať diskutovať o poskytnutí likvidity gréckym bankám, keďže sa vláde v Aténach podarilo dosiahnuť kompromisnú dohodu s veriteľmi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Banky v Grécku sú od 29. júna zatvorené a dochádza im hotovosť. Vláda zaviedla kapitálové kontroly a obmedzila výbery z bankomatov. ECB môže v súčasnosti ako jediná hodiť gréckym bankám záchranné lano.

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes ráno oznámil, že po takmer 17 hodinách rokovaní sa lídri eurozóny dohodli na kompromise s Gréckom. Rokovania o treťom záchrannom balíku sa však začnú až po tom, keď grécky parlament urýchlene schváli balík reforiem. Dohoda o pomoci Grécku bude zahŕňať aj rekapitalizáciu gréckych bánk.

Rada guvernérov ECB začne teraz vyhodnocovať, či môže pokračovať v programe poskytovania núdzovej likvidity (Emergency Liquidity Assistance, ELA) gréckym komerčným bankám. Centrálna banka od 26. júna drží strop núdzových úverov pre grécke banky na úrovni 89 miliárd eur. Rozhodnutie o zvýšení ELA však môže závisieť od toho, či grécky premiér Alexis Tsipras do stredy 15. júla presadí v parlamente reformné kroky, ktoré od neho požadujú veritelia.

"ECB pravdepodobne ponechá ELA na súčasnej úrovni 89 miliárd eur a mierne ho zvýši až po tom, keď grécky parlament schváli reformy," povedal dnes ráno Antonio Garcia Pascual, analytik spoločnosti Barclays v Londýne. Dodal, že zavádzanie štrukturálnych reforiem v Grécku a najmä splatenie gréckych dlhopisov, ktoré vlastní ECB, v termíne, teda 20. júla, budú podľa neho nevyhnutnou podmienkou pre zvýšenie ELA.

Prezident ECB Mario Draghi výsledok víkendového summitu eurozóny o Grécku nekomentoval.

Viacerí členovia Rady guvernérov sa však pred summitom, a teda pred kompromisnou dohodou, netajili skeptickým postojom k poskytovaniu ďalšej likvidity gréckym bankám, ak si vláda v krajine neplní záväzky. Grécko totiž nezaplatilo Medzinárodnému menovému fondu júnovú splátku z úveru.

Prezident nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann a člen Rady guvernérov ECB v tejto súvislosti 9. júla vyhlásil, že eurosystém by nemal zvyšovať program núdzovej likvidity, kým Grécko nedosiahne s veriteľmi dohodu o treťom záchrannom balíku. Dodal, že centrálne banky ako také nemajú mandát na zabezpečovanie solventnosti bánk a vlád.

V prípade, že sa politický proces spojený s dohodou o treťom úvere Grécku bude naťahovať, keďže v niektorých štátoch ju musia schvaľovať národné parlamenty, ECB by mohla požiadať lídrov eurozóny, aby zabezpečili Grécku preklenovací úver.

01 - Modified: 2007-07-21 10:13:00 - Feat.: 0 - Title: Počítačovú gramotnosť košických poslancov preveria notebooky za 1,4 milióna Sk
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:23