StoryEditor

Británia dostala varovanie. Hrozí jej realitná bublina

09.06.2014, 10:51
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Na britskom trhu nehnuteľností sa objavili známky úverovej bubliny.

Následky bubliny môžu ohroziť zotavovanie tamojšej ekonomiky, upozornil Medzinárodný menový fond. Ceny bývania v Británii vlani stúpli o viac než 11 percent.

Najvýraznejšie varovanie

Podľa MMF by mala centrálna banka včas zasiahnuť, aby finančný systém stabilizovala. Centrálna banka podľa jedného zo svojich predstaviteľov nebezpečenstvo preskúma, problémom rastúcich cien sa však vraj priamo zaoberať nemôže.

Podľa agentúry Reuters ide o zatiaľ najvýraznejšie varovanie pred nebezpečenstvom cenovej bubliny, ktorého sa britskému trhu s nehnuteľnosťami dostalo od medzinárodných organizácií.

MMF vo výročnej správe venovanej britskej ekonomike uviedol, že signálov naznačujúcich riziko vzniku bubliny na trhu s bývaním je zatiaľ málo. "Stabilný nárast objemu nových hypoték vzhľadom na príjmy veriteľov však naznačuje, že domácnosti sú pozvoľna viac náchylné k príjmovým a úrokovým šokom," povedal MMF.

Banky by mali obmedziť hypotéky

Poskytovatelia úverov by preto podľa menového fondu mali obmedziť poskytovanie hypoték, ktoré podstatne prekračujú príjmy veriteľov. Ak úsilie schladiť trh s bývaním zlyhá, Bank of England (BoE) bude musieť byť pripravená rýchlo zvýšiť úrokové sadzby, uviedol fond.

Podľa jedného z ukazovateľov stúpli ceny bývania v poslednom roku o viac ako 11 percent, čo je najrýchlejšie od doby krátko pred začiatkom finančnej krízy. Zvyšujú sa predovšetkým ceny obytných realít v Londýne, kde je inflácia cien bývania podľa MMF obzvlášť vysoká.

Paul Fisher z regulačného úradu centrálnej banky poznamenal, že BoE sa zameriava skôr na riziko vyplývajúce z rastu realitného trhu ako takého, ako na samotnej ceny. "Otázkou pre nás je, či nebudú domácnosti predlžené, či sa banky až moc nezaťažujú. To je riziko, ktoré sa budeme snažiť uchopiť," povedal podľa Reuters Fisher.

Pokiaľ ide o širšiu britskú ekonomiku, tu je MMF optimistickejší ako pred rokom, kedy sa zdalo, že krajina stojí na pokraji novej hospodárskej recesie. Menový fond konštatoval, že hospodársky rast od vlaňajšieho druhého polroka naberá obrátky a ekonomika už výrazne oživila. Podľa aprílovej prognózy MMF tento rok britská ekonomika vykáže rast o 2,9 percenta.

01 - Modified: 2006-06-19 11:36:13 - Feat.: 0 - Title: Trnava mení tvár. Chce byť moderné mesto priemyslu a biznisu
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:19