StoryEditor

Čokoláda bude luxusom pre vyvolených. Je jej čoraz menej

24.06.2014, 10:53
Autor:
redred
Nedostatok kakaa zdraží čokoládové výrobky až o desať percent.

Výrobcovia čokolády zrejme budú musieť zdražieť svoje výrobky. Cena kakaa na svetových trhoch je na rekordných hodnotách za posledné tri roky a dá sa očakávať ďalšie zvýšenie.


 "Stav na trhu do konca roka prinesie o desať percent vyššie ceny kakaa. Podobne sa dá očakávať aj zvýšenie maloobchodných cien čokolády," uviedol analytik spoločnosti Colosseum Vít Jedlička pre Lidovky.cz.

Čokoláda je luxus

Podľa niektorých analytikov si ale výrobcovia nemôžu dovoliť priliš zdražovať, pretože by o čokoládu nebol záujem. "V budúcnosti by sa mohlo stať, že sa čokoláda stane v Európe trochu niečím ako šampanské. Niečo, čo je luxusné, a nie všetci z nás si to môžu dovoliť," uviedol v NBC News Edward George z Ecobank.

Spoločnosť Nestlé Česko, ktorá vyrába čokoládu v Olomouci, sa snaží prudký rast cien kakaa nepremietať plne do ceny čokolády. "Avšak pri takom zásadnom zvýšení to nie je úplne možné," povedal ČTK hovorca Nestlé Česko Vratislav Janda. "V posledných dvoch rokoch sme boli nútení zvýšiť cenu našich čokoládových výrobkov o zhruba desať percent," uviedol. Dodal, že k rastúcej cene suroviny sa u kakaa pridáva negatívny dopad oslabenie kurzu českej koruny. Firma kakao kupuje za britské libry.

Celosvetový nedostatok kakaa

Aktuálna cena kakaa na americkej burze je 3140 dolárov za tonu, najviac za posledné tri roky. Len za posledné dva roky vzrástla cena o 40 percent, najmä v dôsledku celosvetového nedostatku kakaa. Môžu za to predovšetkým zlé klimatické podmienky v kľúčových pestovateľských oblastiach v Afrike. Viac ako 60 percent produkcie kakaa pochádza z Pobrežia Slonoviny a z Ghany.

Súčasne rastie celosvetová spotreba čokolády, zvlášť veľký rast zaznamenáva Ázie. Dopyt po kakaových bôboch zvyšujú predovšetkým nové závody na čokoládu, ktoré sa stavajú v Indii a Číne. Za posledných päť rokov dopyt v Ázii vzrástol o 29 percent, zatiaľ čo v Európe klesol o percento. Niektorí experti predpovedajú, že sa dopyt môže do roku 2020 stať neudržateľným. Spotreba čokolády rastie aj v Česku. Podľa Českého štatistického úradu každý Čech v roku 2012 zjedol za rok 2,7 kilogramu čokolády, čo bolo o osem percent viac ako rok predtým.

Na burze bude žatva

Tento rok podľa aktuálnych odhadov nedostatok kakaa na trhu vzrastie na 100-tisíc ton, poznamenal Jedlička. Zásoby kakaa sa tak zmenšia tretí rok po sebe. "Je to najdlhšie obdobie nedostatku za posledných 47 rokov," upozornil.

Zdraženie kakaa môže na druhej strane potešiť investorov, ktorí sa rozhodli špekulovať na rast jeho cien. Investovať možno prostredníctvom tzv futures kontraktu na americkej burze. Desaťpercentný rast pri veľkosti kontraktu desiatich ton by podľa Jedličkova výpočtu znamenal zisk okolo 3 000 dolárov.

01 - Modified: 2006-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trojdverový Civic v Londýne
01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 05 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:22