StoryEditor

"Britský buldog", ktorý vyhral vojnu, utrácal za alkohol a hazard

28.09.2015, 19:43
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Preslávil sa ako nezdolný britský buldog a ostrovné impérium víťazne previedol druhou svetovou vojnou. Viedol však aj iný boj. Sám so sebou. Winston Churchill sa podľa nových memoárov nikdy nedokázal vzdať luxusného spôsobu života, píše iDnes.cz.

"Jedinou vecou, ​​ktorá mi v živote robí starosti, sú peniaze," napísal Winston Churchill svojmu bratovi vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch.

Churchill sa narodil do aristokratickej rodiny a problémy s financiami pre neho nastali po smrti otca v jeho dvadsiatich rokoch. V knihe "No More Champagne: Churchill and his Money" o tom píše britský finančný poradca a spisovateľ David Lough.

Podľa neho Churchill známy svojou vášňou pre šampanské a cigary viedol celoživotný vnútorný boj s rozmarmi. "Churchill mal vždy vodiča a sluhu," píše Lough. Churchill si podľa neho vždy zarobil vďaka menu svojej rodiny, politike i svojmu písaniu. Príjmy ale na výdavky "britského buldoga" nikdy celkom nestačili.

"Churchillova potreba pôsobiť reprezentatívne vychádzala z psychologických dôvodov i politických ambícií," vysvetľuje Lough. Britský štátnik podľa neho viedol neustály boj s tým, aby si zachoval spôsob života vštepený výchovou a vyžadovaný verejným postavením.

Najviac utrácal za obleky šité na mieru, alkohol, služobníctvo, hazardné hry, cigary, vozidlá značky Rolls Royce alebo vidiecke sídla. Počas dvoch mesiacov v roku 1949 vraj prešlo Churchillovým domom 454 fliaš šampanského, 311 fliaš vína a 251 fliaš brandy, ginu, sherry, portského a luxusnej škótskej.

Alkohol, hazard a Rolls Royce

Kvôli krachu na burze navyše prišiel Winston Churchill v roku 1929 v prepočte na dnešné peniaze o milión amerických dolárov. Lough dodáva, že sa za svoju kariéru stretol s množstvom podobných ľudí, žiadny z nich ale s peniazmi neriskoval ako Winston Churchill. Britský premiér sa preto nezriedka topil v dlhoch. Snažil sa ich síce splatiť, často sa tým ale dostával do ešte väčších finančných problémov.

Keď mal Churchill 46 rokov, spadlo mu nečakane do lona dedičstvo. V dnešných peniazoch dosahovalo hodnoty piatich miliónov amerických dolárov. Churchill však z týchto peňazí nesplatil miliónový dlh, za zdedené peniaze si kúpil nový Rolls Royce a dom na francúzskom vidieku, kam sa onedlho odobral na cestu hazardných hier.

Zaujímavé je, že počas vojny žil Winston Churchill vo vládnych rezidenciách relatívne skromným životom. Po vojne zase dokázal maximálne využiť svoju slávu. Zarábal písaním historických kníh a memoárov, živili ho tiež verejné vystúpenia alebo predaj filmových práv. Schopní poradcovia mu navyše pomohli v tom, ako sa vyhnúť totálnemu bankrotu.

Na konci života sa Churchillovi podarilo osobné súkromnú vojnu vyhrať. Keď v roku 1965 zomrel, zanechal rodinu bez dlhov as celkovým imaním sedem miliónov dolárov.

01 - Modified: 2007-09-28 09:49:11 - Feat.: 0 - Title: Interupcie: Súd rozhodne do konca roka
01 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu 02 - Modified: 2024-03-13 11:04:39 - Feat.: - Title: Vo veku 102 rokov zomrel francúzsky admirál Philippe de Gaulle, syn prezidenta de Gaullea 03 - Modified: 2024-03-07 13:52:19 - Feat.: - Title: Polícia zaistila v Petržalke vyše tisíc kusov nevybuchnutej vojenskej munície 04 - Modified: 2024-02-02 13:44:35 - Feat.: - Title: Ikonu so Stalinom obliala farbou, Gruzínka si má odpykať päť dní za mrežami 05 - Modified: 2024-01-30 20:17:59 - Feat.: - Title: Poľsko požiadalo Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za druhú svetovú vojnu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:51