StoryEditor

Vláda oslavuje, čísla tvrdia opak. Brazília na šampionáte nezarobí

19.07.2014, 14:16
Autor:
redred

Hoci brazílski fanúšikovia ešte smútia nad neúspechom svojho tímu na futbalových majstrovstvách, brazílska vláda sa na absolvovaný šampionát pozerá pozitívnejšie. Podľa vyjadrenia vládnych predstaviteľov predčil nárast v cestovnom ruchu a doprave očakávania. Skutočné čísla však naznačujú opak. 

Vieme oslavovať, aj prehrávať

Prvotné odhady pred šampionátom počítali s prílivom 600 tisíc zahraničných turistov, nakoniec ich podľa oficiálnych zdrojov dorazil rovný milión. Podľa CNN brazílska vláda tvrdí, že 95 percent turistov sa chystá krajinu v budúcnosti znova navštíviť. Za futbalom navyše vnútroštátne cestovali tri milióny Brazílčanov. 
"Trofej sme síce nezískali, ale šampionát Brazília vyhrala," nešetril chválou Aloisio Mercadante, šéf sekretariátu pre štátne záležitosti. Brazília vraj vytvorila domácku atmosféru a predviedla, že dokáže vyhrávať, prehrávať aj oslavovať s pokorou. "Jediným problémom celého šampionátu bol zápas s Nemeckom. Inak sa nám podarilo poraziť pesimistické očakávania," dodal. 

Rast či prepad? 

Realita je ale pravdepodobne iná. Podľa Asociácie brazílskych aerolínií (ABEAR) klesol počet vnútroštátnych letov v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku o 11 percent. Zdá sa, že sami Brazílčania boli vystrašení prohibitívnymi cenami a davy turistov počas konania šampionátu. 

Andrew Zimbalist, športový ekonóm a profesor, tvrdí, že futbalové majstrovstvá sveta cestovnému ruchu v žiadnej krajine zatiaľ nepomohli. "Každý fanúšik mieriaci za futbalom nahradí jedného bežného turistu, ktorý radšej vycestuje inam," uviedol pre CNN. A prípad Brazílie podľa dostupných údajov asi nebude výnimkou. 

Nižšia návštevnosť než zvyčajne zaznamenali aj hotely, ktoré bežne ubytovávajú napríklad rodiny s deťmi. Väčšina z nich odložila plánovanú dovolenku na neskôr, pretože ceny služieb počas šampionátu vystúpili na rekordnú úroveň. 
Tradičným problémom zostáva využitie nových postavených štadiónov do budúcnosti. Futbalové svätostánky stáli vládu miliardy dolárov, ktorých návratnosť je značne neistá. Podľa Zimbalista napríklad štadión v meste Manaus, ktoré sa nachádza uprostred amazonského pralesa, už pravdepodobne cestovnému ruchu nijako nepomôže. 

Zdroj: Lidovky.cz

01 - Modified: 2006-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový investor smeruje do Lučenca
01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:38