StoryEditor

Uniknuté dáta odhalili bankový megaškandál. Preverujú aj účty Slovákov

09.02.2015, 12:28
Autor:
redred
Herci, politici, športovci no aj zločinci sa nachádzajú na zoznamoch ľudí s čiernymi účtami v švajčiarskej vetve HSBC.

Švajčiarska banka pomáhala klientom vyhýbať sa plateniu daní a spravovala čierne kontá desaťtisícom zákazníkov zo sveta. Vyplýva to z uniknutých dát z tajných bankových účtov.

Tieto dáta boli získané vďaka medzinárodnej spolupráci viacerých spravodajských denníkov, medzi nimi boli The Guardian, francúzsky Le Monde, BBC Panorama a International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), inštitút, ktorý združuje novinárov, ktorí preverujú uniknuté účty.

Účty Slovákov
Preverované boli aj kontá spojené so Slovenskom. Ide o 60 ľudí a ich 147 účtov, ktoré spravujú približne 48,7 milióna dolárov. Desať percent z týchto ľudí má slovenský pas alebo slovenské občianstvo. Slovensko sa tak zo všetkých skúmaných krajín zaradilo objemom peňazí na 117. miesto.

Odhalené tak bolo obchádzanie daní bohatými Európanmi, výbery veľkého množstva peňazí v málo používaných menách, spravovanie čiernych účtov aj kontá vedené pre skorumpovaných biznismenov, zločincov či obchodníkov so zbraňami. Upozornil na to portál The Guardian.

Ako sa to celé začalo
Celý škandál sa rozbehol v roku 2007, kedy sa bývalý zamestnanec, Hervé Falciani nelegálne dostal k údajom o klientoch a ich účtoch. Tie o rok odovzdal úradom, ktoré začali vyšetrovanie pre podozrenie z korupcie. Venovali sa však iba francúzskym firmám a v roku 2010 poskytli údaje aj ďalším krajinám. Tzv. Lagardeovej zoznam vtedy spôsobil rozruch v Grécku, Španielsku, Spojených štátoch, Belgicku či Argentíne.

Aj napriek tomu sa celkový obraz systému na obchádzanie daní pod záštitou švajčiarskych bankárov dostáva na verejnosť až teraz, píše Le Monde. Vlani totiž dostal od svojho zdroja informácie o kontách a poskytol ich aj svojim kolegom.

Prvé údaje z rokov 2006 a 2007 preverovali novinári z desiatok krajín sveta. Zistili, že počas toho obdobia pretieklo 30-tisíc sledovanými účtami v HSBC 180 miliárd eur.

Zločinci, herci aj politici
Medzi klientmi, ktorých mená zverejnili, sú bývalí politici z krajín ako Británia, Rusko, Ukrajina, Rumunsko, India, či Mexiko aj vysokopostavení ľudia spriaznení s režimom zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Banku však využívali aj pašeráci drog, obchodníci s diamantami, známi podnikatelia a zločinci napojení na teroristické organizácie. Ďalšími klientmi boli športovci, herci, speváci a dediči z bohatých rodín. Na webe novinárskeho inštitútu figurujú také mená ako americkí herci John Malkovich, futbalista Diego Forlán, jazdec F1 Fernando Alonso či marocký kráľ Muhammad VI.

Podľa Guardianu mohli klienti švajčiarskej HSBC vyberať obrovské sumy v cudzích menách a na obchádzanie daní vyzývali samotní zamestnanci banky.

Britská HSBC vo svojom vyjadrení k problému vyhlásila, že švajčiarska vetva nebola od kúpy v roku 1999 nikdy úplne začlenená a preto pre ňu platili menšie bezpečnostné podmienky.

01 - Modified: 2007-03-10 07:03:00 - Feat.: 0 - Title: V semifinále extraligy Košice - Trenčín, Zvolen - Slovan
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:33