StoryEditor

Štát vybral na daniach 123 miliónov navyše. Peniaze majú ísť na Ficov balíček

13.02.2015, 11:18

Prostriedky získané z lepšieho výberu daní a odvodov použije vláda SR na opatrenia z pripravovaného druhého sociálneho balíka. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD).

Ministerstvo financií totiž zvýšilo odhad daňových a odvodových príjmov na tento rok oproti novembru o 123 miliónov eur.

"Slovensko je vnímané v zahraničí ako solídny a dôveryhodný partner, ktorý si nielen plní záväzky, ktoré na seba krajina prevzala, ale súčasne si postupne vytvára podmienky na udržateľný hospodársky rast, boj proti nezamestnanosti, rast zamestnanosti, ako aj vytvára podmienky pre to, aby životná úroveň ľudí na Slovensku bola čím ďalej, tým vyššia," zdôraznil Fico.

Peniaze pre sociálny balík
Premiér zároveň upozornil na mimoriadne nízku infláciu až defláciu, ktorá Slovensku spôsobuje veľké hospodárske straty až do výšky 200 miliónov eur.


Čítajte aj:

Deflácia udrela plnou silou. Spôsobuje nám stratu dvesto miliónov, tvrdí Fico


"Vďaka mimoriadne efektívnemu boju proti daňovým únikom, vďaka efektívnemu systému výberu daní ako takých, lepšiemu výberu dane z príjmu právnických osôb, fyzických osôb, máme dnes k dispozícii finančné prostriedky, ktoré nielen že umožňujú nahradiť týchto 200 miliónov eur, ktoré strácame pri inflácii, ale súčasne máme aj extra balík peňazí, ktorý sme pripravení použiť na tzv. druhý sociálny balík na zvýšenie životnej úrovne," uviedol Fico s tým, že tento balík by mal byť schválený v máji alebo júni tohto roka.

Najrýchlejší rast od roku 2011
Dobré správy pre ekonomiku priniesol Štatistický úrad SR. Celkovo počas roka vzrástla o 2,4 percenta, čo je najrýchlejší rast od roku 2011.

Vyplýva to z rýchleho odhadu hrubého domáceho dopytu, ktorý zverejnili štatistici. Ekonomika tak prekvapila, a to aj napriek tomu, že koncom roka utrpela tým, že sa príliš nedarilo výrobe automobilov. Práve automobilky sa totiž najviac podieľajú na tvorbe nášho DPH.

„Hoci výsledky priemyslu v poslednom štvrťroku neboli tými najlepšími, tak celkový výsledok ekonomiky je dobrý. Ostatné segmenty dokázali kompenzovať a udržať ekonomiku v nadpriemernom raste,“ povedal analytik Home Credit Michal Kozub.

 

Pod pozitívne čísla sa tak podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka môžeme poďakovať najmä domácej spotrebe. Ľudia totiž viac nakupovali, a to najmä pre pokles nezamestnanosti a rast platov. Rovnako,  teda o 2,4 percenta, rástol aj hrubý domáci produkt aj v poslednom štvrťroku roka.

Zaujímavým je rast slovenskej ekonomiky aj v porovnaní so zahraničím. V rámci európskych krajín sme, ak sa pozrieme na čísla tretieho štvrťroku, získali titul – štvrtý najrýchlejšie rastúci región (o 0,6 percenta). Prekonali sme aj nášho večného rivala, Českú republiku. „Slovenská ekonomika je dlhodobo stabilná nielen v stredoeurópskom regióne,“ dodáva Kozub.

 

01 - Modified: 2007-03-14 07:13:37 - Feat.: 0 - Title: Putin loboval u pápeža
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:06