StoryEditor

Sú lepšie ako akcie. Viete o všetkom a ich krádež je ako pranie špinavých peňazí

28.12.2015, 23:00
Luxusný módny doplnok a vďaka cenovej stabilite aj obľúbená investičná komodita. Oficiálny trh s diamantmi v posledných rokoch stabilne rastie.

O tom, že ľudia začínajú okrem estetickej hodnoty vidieť tiež investičný potenciál najtvrdšieho nerastu, svedčí minuloročný vývoj trhu s diamantovými šperkami. Podľa odhadov dosiahol hodnotu 78,9 miliardy dolárov, čo znamenalo medziročné zvýšenie o sedem percent.

Rastúca popularita diamantov vychádza podľa portálu lidovky.cz z ich stabilnej ceny. Navyše nepodliehajú - na rozdiel napríklad od akcií - ani ekonomickej kríze.

Od začiatku tohto roka síce ceny brúsených diamantov klesli, za posledných desať rokov sa však peniaze do nich vložené zhodnotili podľa spoločnosti Diamonds International Corporation o štvrtinu. Súčasný stav je tak podľa odborníkov len cenovým výkyvom v dlhodobo rastúcom trende. Potvrdzuje to aj záujem zlodejov, ktorí vo veľkom naposledy udreli na začiatku novembra.

Vysoké marže
Spoznala to aj firma ALO Diamonds, keď si zo slovenskej pobočky ázijskí priekupníci odniesli prsteň s päťkarátovým diamantom v hodnote 330 tisíc eur.

Ak však lupičov včas nechytia, zarobia v súčasnosti výrazne menej. V tomto odbore sú totiž vysoké marže. Pre ilustráciu: v roku 2012 bol trh s diamantovými šperkami veľký 72 miliárd dolárov, pričom samotné drahé kamene mali hodnotu 23 miliárd.

"V celku je ukradnutý šperk vzhľadom k jeho známej podobe teraz minimálne v západnom svete nepredajný. Po rozobratí potom stratí 75 alebo aj 80 percent hodnoty," hovorí výkonný riaditeľ ALO Diamonds Lubomír Macek s tým, že zlodeji budú musieť kameň obrúsiť a výrazne zmenšiť.

Diamanty s hmotnosťou nad jeden karát sa totiž takmer výhradne predávajú s certifikátom. Ten obsahuje kompletný rodokmeň drahého kameňa, od jeho vyťaženia cez opracovanie až po predajcu.

Na samotnom diamante je potom laserom vypálené identifikačné číslo a každý si tak môže jeho pôvod overiť na internete. Jedinou možnosťou je teda kameň zbrúsiť.

Ukradnutý prsteň tým na cene stratí hneď dvakrát. Prvýkrát kvôli jeho rozobratiu a chýbajúcemu pôvodu, druhýkrát kvôli zmenšeniu.

Hodnota diamantov totiž nerastie rovnomerne a u väčších kusov je jednotková cena vyššia ako u menších. Kým jednokarátový diamant vyjde zhruba na desať tisíc dolárov, tento rok vydražený dvanásťkarátový kameň stál 48,26 milióna dolárov.

To sú hlavné dôvody, prečo je čierny trh s diamantmi podstatne menší ako ten oficiálny. Hoci presné čísla k dispozícii nie sú, podľa odborníkov by mohol byť oproti legálnemu variantu polovičný.

Záujemcov je napriek tomu vďaka výrazne nižším cenám dostatok. Podľa Johna Kennedyho, prezidenta asociácie Jewelers Security Alliance, patrí medzi obľúbené miesta priekupníkov Dubaj alebo Hongkong.

"Mechanizmus legalizácie diamantov je podobný praniu špinavých peňazí. Skrz niekoľko transakcií sú prakticky očistené a nie je vylúčené, že sa za nejakú dobu opäť objavia na pultoch klenotníctiev," vysvetľuje Kennedy.

Diamant z Bratislavy tak zrejme čaká podobný osud ako kamene ukradnuté tento rok vo februári počas jednej z najväčších krádeží histórie. Skupina ôsmich ľudí vtedy ukradla na bruselskom letisku priamo z lietadla šperky za 50 miliónov dolárov.

Odmena možná
Oproti tomu vyzerá krádež v ALO Diamonds ako malá. Ide však o najväčší prípad tohto druhu v histórii česko-slovenského klenotníctva. Samotná firma, ktorá má pobočky v Európe i USA, si pamätá za 20 rokov len jednu podobnú krádež, a to s výrazne menšou škodou.

"Máme potvrdené, že skupinka zlodejov to skúšala v niekoľkých klenotníctvach. Bohužiaľ neboli dodržané niektoré bezpečnostné opatrenia a procedúry," vyvracia možnosť cieleného správania sa Macek.

Spoločnosť vypísala odmenu 20-tisíc eur za informácie vedúce k nájdeniu šperku. Zatiaľ sa ale neozval nikto relevantný. Stopa chladne vo Viedni, kam zlodeji odišli z Bratislavy taxíkom. Spolupráca s rakúskymi vyšetrovateľmi funguje pomalšie, než je v takomto prípade potrebné.

Diamanty patria medzi tradičné spôsoby investovania a ochrany peňazí. Rodiny do nich odkladajú svoje imanie desiatky až stovky rokov. Zistiť presný objem napríklad slovenského či českého trhu s diamantovými šperkami je podľa Macka ťažké, nikto ho pravidelne nemonitoruje.

01 - Modified: 2007-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tridentská liturgia sa vracia späť
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:06