StoryEditor

USA pod 300 eur, Austrália pod 750 eur. Ropa zlacňuje lietanie

18.01.2016, 13:07
Autor:
Jan SůraJan Sůra

Pád cien ropy sa začína prejavovať aj na cenách leteniek, predovšetkým v prípade diaľkových liniek. Najmä pri letoch cez Atlantik nahráva nižším cenám tiež veľká konkurencia medzi novými nízkonákladovými dopravcami, píše iDnes.cz.

V mnohých prípadoch tak ceny leteniek padajú na historické minimá. Napríklad do Austrálie sa cestujúci môžu dostať už pod 750 eur, bežne sa pritom lietalo ešte nedávno za 1 100 eur za spiatočnú letenku.

"Ceny klesajú na hodnoty, ktoré predtým rozhodne neboli bežné. Ide pritom o lety s renomovanými dopravcami," hovorí šéf portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Práve na diaľkových letoch je zlacnenie najviac viditeľné, v Európe sú ceny vďaka extrémnej konkurencii už dlhodobo nízke. Veľmi zlacneli tiež lety do Ázie, bežne sa dá zaobstarať let do Thajska za 450 eur. Ešte pred vypuknutím krízy v roku 2008 sa väčšinou lietalo za ceny okolo 750 eur.

Už za 99 dolárov do USA

Zaujímavý súboj sa odohráva na transatlantických trasách. "Dve európske nízkonákladové letecké spoločnosti sa snažia rozšíriť model lacného lietania aj na transatlantické lety. Vďaka tomu ceny leteniek z Európy do USA klesli už pod hranicu 300 eur a v prípade letov na západné pobrežie pod 370 eur," hovorí Trejbal.

Pre tak lacné letenky zatiaľ musia ísť Slováci za hranice, najbližšie do Nemecka. Z Berlína či z Frankfurtu začal ponúkať lety s prestupom na Islande tamojší low cost Wow Air. Firma splnila svoj sľub a lety za oceán stoja 99 dolárov za jednosmernú letenku.

Počet týchto leteniek je ale značne obmedzený, napriek tomu k dispozícii stále sú. Nejde ale o priame lety. Najprv musí záujemca letieť z európskych miest na Island, kde ho čaká prestup na let cez Atlantik, väčšinou s prestávkou do dvoch hodín.

Lacnejšie neznamená pohodlne

Z Berlína sa dá napríklad zohnať spiatočná letenka do Bostonu na začiatku februára za 310 eur. Veľmi lákavé sú ceny dopravcu na jeseň do Kalifornie, kam sa dá dostať na ceny ľahko nad 370 eur. Ešte lacnejšie sa dá letieť z Berlína do USA so spoločnosťou Norwegian, ktorá vstúpila do biznisu nízkonákladových diaľkových letov už skôr a ponúka letenky tesne pod 300 eur.

Podobné kombinácie sa dajú nájsť aj z iných európskych miest. Ide o lety z Osla či Londýna. Do oboch miest je pritom veľmi dobré a lacné spojenie z Bratislavy, Košíc, Katovíc alebo Prahy vďaka nízkonákladovým spoločnostiam. Norwegian ponúka priamu rezerváciu a garantovaný prestup na let za Atlantik už z Prahy, vyjde ale drahšie, ako keď sa letenka skladá postupne.

Ceny ešte budú klesať

Wow Air nasadzuje na linky väčšinou Airbus A321 a A330, let je kvôli prestupu dlhší. Norwegian lieta priamo so svojimi Boeingmi 787 Dreamliner. Obe spoločností majú zhodné to, že sa u nich platí len za samotnú prepravu. Všetko ostatné navyše je spoplatnené, a tak lety môžu vyjsť drahšie. Wow Air zatiaľ začal s letmi na východné pobrežie, lety do Kalifornie začnú v júni.

Nízkonákladové spoločnosti dostali ceny pod hranicu 370 eur, zlacňujú ale aj klasickí dopravcovi. Napríklad LOT ponúka lety z Prahy do New Yorku s prestupom vo Varšave pod 410 eur, z Mníchova do New Yorku sa dá dostať dokonca za 390 eur. Veľa cestujúcich si tak radšej priplatí pár desiatok eur za plný servis. Napríklad odbavenie batožiny na jeden let príde u Wow Air na viac ako 50 eur.

Podľa Davida Eiselt z portálu cestujlevne.com sa dá očakávať ešte väčší pokles cien u klasických dopravcov. "Budú musieť reagovať znížením cien. Avšak sa nebude jednať o rapídny pokles," hovorí Eiselt. Zlacnenie očakáva hlavne s príchodom jesene kvôli slabšiemu dopytu.

01 - Modified: 2008-01-10 16:17:41 - Feat.: 0 - Title: USA a Irán sa handrkujú na mori
01 - Modified: 2024-04-14 20:15:00 - Feat.: - Title: Aerolínie po iránskom útoku na Izrael obnovujú prevádzku 02 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 03 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov 04 - Modified: 2024-02-12 12:51:20 - Feat.: - Title: Okrem príručnej batožiny odvážte aj seba. Známe aerolínie, s ktorými lietajú aj Slováci, priniesla bizarnú požiadavku 05 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:48