StoryEditor

Taiwancov rozhnevala dohoda s Čínou. Protestujúcich zastavovala polícia

24.03.2014, 16:40

Taiwanskí študenti protestujú proti obchodnej dohode s Čínou. Boja sa, že ostrovná krajina skončí v područí veľmoci. Snaha o užšie spojenie s Čínou vyvolala pouličné nepokoje, protestujúci obsadili budovu úradu vlády a parlament.
Vláda na Taiwane sa pokúša ešte viac prepojiť s Čínou. Obchodná dohoda s touto krajinou ale vyvolala protesty.

Závislosť na Číne? Nikdy

Demonštrantov prevažne z radov taiwanských študentov vytlačila polícia z úradu taiwanskej vlády, desiatky ich zranila. Protestujúci ale stále blokujú parlament. Podporuje ich najväčšia opozičná strana na ostrove, ktorá je za nezávislosť na Číne. Užším ekonomickým spojením s Taiwanom s pevninskou Čínou si chcel postaviť svoj ​​politický pomník odchádzajúci prezident Ma Jing - jeou z vládnej strany Kuomintang. Obchodná dohoda s Čínou ale vyvolala pouličné protesty a navyše vďaka nej zrejme získa politické body už spomínaná opozičná Demokratická pokroková strana. Poslanci vládnej strany sa totiž minulý týždeň rozhodli, že obchodný pakt s Čínou schváli v zjednodušenej procedúre a ako celok. Pritom predtým sľubovali jeho dôkladné prerokovanie a diskusiu o tom, ktoré z jeho častí sú pre ostrov výhodné a ktoré nie. To vyvolalo protesty.

Oficiálne ide demonštrantom o to, že uvoľnenie obchodu medzi oboma krajinami tvrdo zasiahne malé taiwanské firmy. V skutočnosti však ide hlavne o možnosť vzájomných investícií, ktoré by pri nepomere vo veľkosti oboch krajín prúdili hlavne na Taiwan. Čína, ktorá považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu, by tak mohla získať nad ostrovom ekonomickú kontrolu.

Kuomintang vedie dlhodobé rokovania o spolupráci s Čínou a vyhýba sa pritom otázke prípadného formálne vyhlásenie nezávislosti. Taiwan sa tak oficiálne prehlasuje stále za Čínu. Tento stav trvá už od roku 1949, kedy na ostrov utiekli čínski nacionalisti z Kuomintangu pred postupujúcimi komunistami. Opozičná Demokratická pokroková strana by sa naopak nevyhýbala prípadnému vyhláseniu nezávislosti. Potom by však nasledovala čínska vojenská alebo minimálne ekonomická odveta. Už teraz sú pritom obe krajiny hospodársky tesne previazané.

Pôžičky pre pevninskú Čínu

Definitívne by sa o čínsko - taiwanskej obchodnej dohode malo rozhodnúť na Taiwane ôsmeho apríla. Ostrov už teraz uvoľňuje predpisy, ktoré bránili cudzím investíciám v strategických firmách a v posledných rokoch sa stal cieľom čínskych investícií po tom, čo v pevninskej Číne začali rásť výrazne mzdy. Taiwanské banky zase hromadne požičiavajú peniaze do pevninskej Číny - už teraz dosiahla podľa denníka Financial Times ich expozície voči Číne takmer 65 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2006-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaplavilo desiatky domov
01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 03 - Modified: 2024-04-22 20:14:14 - Feat.: - Title: Taiwanom za uplynulý deň otriaslo 80 zemetrasení, najsilnejšie malo 6,3 stupňa. Obete na životoch neevidujú 04 - Modified: 2024-04-21 06:10:00 - Feat.: - Title: Moskva tvrdí, že pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu "zhorší svetové krízy" 05 - Modified: 2024-04-20 19:44:22 - Feat.: - Title: Kapitol schválil po mesiacoch pomoc pre Ukrajinu. Biden sľubuje urýchlený podpis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:25