StoryEditor

Ak Syriza vyhrá, bude to katastrofa, hovorí Grék deň pred voľbami

24.01.2015, 19:26
Deň pred voľbami na politickej scéne v Grécku zavládol pokoj pred búrkou.

Posledné prieskumy verejnej mienky dávajú strane Syriza až šesťpercentný náskok pred konzervatívcami. K radikálnej ľavici sa postupne pridáva aj značná časť z desiatich percent nerozhodnutých voličov. Niektorí však sľubom Syrizy neveria.

K takýmto napríklad patrí Antonis (neželá si uverejniť priezvisko), typický drobný podnikateľ. Okrem manželky zamestnáva dvoch ľudí. A práve malé a stredné firmy, ktoré tvoria 80 percent gréckej ekonomiky, na krízu doplatili najciteľnejšie.

Kde nájde peniaze?

Lídrovi Syrizy neverí: "Nedôverujem mu, Tsipras opakuje veľkolepo slová socialistov z osemdesiatych rokov, sľubuje nesplniteľné. Kde asi tak nájde peniaze? Dohodnutý program plniť nechce, požaduje veľké odpísanie dlhu a nechce platiť úroky európskych pôžičiek. To je pre nás koniec európskych peňazí."

"A pritom sľubuje zvyšovanie platov. Kde na to vezme? Sľúbil zrušenie dane z nehnuteľností, ale zavedie daň z veľkého majetku. A čo my, ktorí máme byt a chatu, sme bohatí? Mám platiť vysokú daň za byt, na ktorý ešte splácam banke? Samé reči - tvrdí, že tvrdo zdaní gréckych lodiarskych oligarchov - veď tí majetok v Grécku vôbec nemajú!" upozorňuje Antonis.

Podnikateľ patrí k tým, ktorí dajú svoj hlas konzervatívnej strane Nová Demokracia, aj keď posledné dva roky jeho firma bojuje o prežitie. Konzervatívci pre neho predstavujú záruku ekonomickej stability krajiny a európskej orientácie, hoci v posledných rokoch tisíce obchodníkov a firiem skrachovalo. Kladne hodnotí vykonané štátne reformy, privatizáciu a hlavne "zoštíhlenie" štátneho sektora.

Líder konzervatívcov a súčasný premiér krajiny Antonis Samaras sľubuje znížiť daň z nehnuteľností o sedem percent, firemnú daň zo ziskov na 15 percent. Vyhlasuje koniec škrtov a začiatok ekonomického rastu.

Tisíce nových úradníkov? To by bola katastrofa

"Prežili sme štyri roky pekla, obrat firmy klesol na polovicu, naše príjmy viac než o štvrtinu a dane sa mnohonásobne zvýšili. Ale vlani na jeseň bolo zrejmé, že to najhoršie už je za nami. Nálada na trhu sa zlepšila, štát aj súkromníci si začali splácať svoje dlhy, prichádzalo mi viac zákaziek, trh sa rozhýbal. A teraz? Koniec optimizmu! Ak zvíťazí radikálna ľavica, prídu všetky naše obete nazmar! A keď bude strana vládnuť sama a naozaj prijme tisícky prepustených štátnych úradníkov? To bude úplná katastrofa," obáva sa Antonis.

Volebné miestnosti sa po celom Grécku otvoria v nedeľu o siedmej hodine ráno. Gréci budú o budúcej politickej scéne rozhodovať už tretíkrát za tri roky. Favoritom je podľa prieskumov práve radikálne ľavicová Syriza. Premiér Antonis Samaras a líder konzervatívnej Novej Demokracie, ktorá v prieskumoch skončila druhá, však varuje, že ak Syriza splní predvolebné sľuby, skončí Grécko mimo eurozóny.

01 - Modified: 2007-02-25 11:57:00 - Feat.: 0 - Title: VÚC majú na budúci týždeň dať definitívne návrhy na reprofilizáciu lôžok
01 - Modified: 2024-01-12 07:08:04 - Feat.: - Title: Grécka strana Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia 02 - Modified: 2023-11-23 13:23:51 - Feat.: - Title: Z najsilnejšej gréckej opozičnej strany Syriza odišlo ďalších 9 poslancov 03 - Modified: 2023-11-13 16:04:49 - Feat.: - Title: Najväčšia grécka opozičná strana sa rozpadla, nový šéf je podľa kritikov ako Trump 04 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:02