StoryEditor

Boháči majú vlastnú sociálnu sieť. Vstupné je 9-tisíc dolárov

10.10.2014, 12:33
Autor:
slsl
Kto nie je bohatý, nedokáže pochopiť, akí osamelí sú bohatí ľudia, hovorí zakladateľ Netropolitanu James Touchi-Peters.

Pre ľudí, ktorí majú viac peňazí ako času. Takto sa prezentuje na svojej úvodnej stránke Netropolitan Club. Čas skutočne nepotrebujete, všetko je online. Peniaze však áno. Vstupenka do klubu stojí 9000 dolárov a ročné členské sú tri tisícky.

Country club bez golfu

Je to vlastne virtuálny „country club“, čo je forma klubu populárna najmä medzi zbohatlíkmi v USA. Do country clubu sa chodí hrať golf či tenis, prípadne len tak popíjať a klebetiť. Netropolitan je sociálnou sieťou, alebo „Facebookom pre horných desaťtisíc“. Za poplatok sľubuje skutočných ľudí so skutočnými menami či moderované diskusie.

Podľa autora projektu Marka Ellwooda vás nebudú obťažovať reklamy a hlavne – nemusíte sa deliť o jedu sociálnu sieť so zvyšnými 99 percentami ľudí, o ktorých nestojíte. Ellwood vystúpil v televíznom programe stanice CNBC s názvom „The Filthy Rich Guide“ (sprievodca špinavým svetom miliardárov). Sociálnu sieť nezaložil ani nevymyslel, patrí však medzi jej tvorcov. Sám nerozumie, prečo niekto platí za sociálnu sieť, keď ich je toľko zadarmo. „Prečo niekto nemôže urobiť to, čo všetci ostatní, a síce jednoducho vyčistiť zoznam priateľov?“

Snímka: netropolitanclub.com

Peniaze a samota

Zakladateľ Netropolitanu James Touchi-Peters však tvrdí, že ľudia budú za stránku platiť z rovnakého dôvodu, prečo platia členstvo v country clube. „V princípe sme rovnaká sociálna sieť ako ostatné. Rozdiel je v tom, že tu máte väčšiu mieru súkromia a prístup do komunity ľudí, ktorí majú podobný životný štýl ako vy,“ povedal televízii CNBC. Bývalý skladateľ a dirigent Minnesotského filharmonického orchestra túto sieť vytvoril pre svojich bohatých priateľov, pre ktorých je zložité zaradiť sa do bežného života. „Patriť medzi boháčov znamená byť osamelý. Pokiaľ bohatý nie ste, nemôžete pochopiť, aké depresívne to je,“ hovorí Touchi-Peters.

Príliš lacný

Túžba boháčov po normálnom živote je podľa zakladateľa vidieť aj na tom, čo na sociálnej sieti robia. Statusy a komentáre nie sú žiadna veľká filozofia. „Zatiaľ som tu nevidel žiadnu veľkú politickú debatu. Konverzácie sú veľmi obyčajné,“ potvrdzuje Touchi-Peters. „Ľudia väčšinou publikujú fotky ich detí na dovolenke,“ dodal.

Stránka sa spustila v polovici septembra. Majiteľ nechce poskytnúť presné čísla, no tvrdí, že komunita je relatívne malá a rozrastá sa najmä o ľudí ktorí žijú mimo USA. A napriek (pre nás) vysokej cene je vraj často kritizovaný za to, že členstvo je príliš lacné. Podľa zakladateľa je to však primerané. „Nemôžem od nich pýtať toľko peňazí ako country club, keď tu nemajú možnosť naozaj hrať golf alebo tenis,“ myslí si.

Žiadni priatelia

Ako to teda funguje? Netropolitan sa presa len od najpopulárnejšej sociálnej siete líši. Používatelia musia používať svoje skutočné mená a adresy. Všetky informácie o nich musia byť skutočné. Nemusíte nikoho žiadať o priateľstvo, po registrácii ste automaticky v spojení so všetkými. „Väčšina ľudí sem príde zoznámiť sa s jemu podobnými, takže nejaké žiadosti o priateľstvo by nemali zmysel,“ dodáva Touchi-Peters. Takzvané „sklo“ sa plní fotkami a statusmi všetkých členov. Ale žiadne strachy. Ak by si niekto dovolil obťažovať ostatných hromadou fotografií svojej megajachty, zakročí moderátor.

01 - Modified: 2006-11-14 07:49:45 - Feat.: 0 - Title: Choré zdravotníctvo
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:19