Migranti v Nemecku
StoryEditor

Utečenci v Nemecku naštartujú rast cien nehnuteľností (+prehľad trhov)

Nemecké mestá vrátane Hamburgu či Berlína zaznamenajú v nasledujúcich 15 rokoch rast cien nehnuteľností, keď dopyt po realitách bude rásť vďaka prívalu migrantov.

Vyplýva to zo štúdie nemeckej banky Postbank. Táto retailová banka sa pozrela na ceny nehnuteľností naprieč 36 mestami, ktoré by mohli byť postihnuté faktorom zmeny osídlenia, čo spôsobí odhadovaný prísun jedného milióna utečencov, ktorý by do roku 2030 mohli obdržať v Nemecku azyl.

Postbank argumentuje, že len percentuálny nárast populácie v Nemecku môže zvýšiť ceny bytov v mestách v priemere o 3,5 percenta, pričom domy pre jednu rodinu by mohli zdražieť o 1,9 percenta. Nemecko by z rastu populácie mohlo aj tažiť, podľa Postbank je to predovšetkým východná časť krajiny, avšak mestá ako Hamburg či Berlín budú čeliť ťažkostiam z dôvodu tlaku v podobe ponuky ubytovania v mestách.

Populácia Nemecka má síce aj za najextrémnejšieho predpokladu prívalu utečencov dlhodobo klesať. Podobne ako v ostatných vyspelých krajinách za to môže pokles pôrodnosti a starnúca populácia. Napriek tomu, Postbank očakáva nárast urbanizácie, čo bude tlačiť ceny realít nahor.

Prehľad trhov:

Akciové trhy
Európske akciové trhy sa v stredu pohybovali medzi malými ziskami a stratami, keď obchodníci vyčkávali na večerný výsledkom zasadnutia americkej centrálnej banky. Wall Street reagovala rastom na zverejnenie vyhlásenia po zasadnutí FEDu, ktoré sa nieslo v „holubičom" duchu. Navyše z tzv. dot-plot grafu vyplýva, že americkí centrálni bankári očakávajú len dve zvyšovania sadzieb v tomto roku, čo je o polovicu menej oproti decembrovej projekciu.

Dlhopisové trhy
Očakávania len graduálneho zvyšovania sadzieb FEDom, ktorý na včerajšom zasadnutí znížil prognózu rastu ekonomiky ako aj inflácie v Spojených štátoch sa pretavili do poklesu americkej výnosovej krivky.  Nateraz zároveň výraznejšie poklesla pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb v USA už v júni. Európske ceny dlhopisov ostali stabilné, keďže výsledok FEDu bol známy až po zatvorení európskych búrz.

Komoditné trhy
Zlato reagovalo  na „holubičí“ slovník FEDu prudkým dvojpercentným rastom až k 1260 dolárom, kde centrálni bankári očakávajú tento rok len dve zvýšenia sadzieb, pričom upravili nadol aj predikciu rastu americkej ekonomiky a inflácie pre tento rok. Prudko nahor sa odrazila aj ropa, k čomu pomohlo zverejnenie pravidelných týždenná dát zásob v USA, ktoré ukázali na ich pomalší ako očakávaný rast. Zároveň katarský minister pre energetiku Mohammed Bin Saleh Al-Sada povedal, že hlavní svetoví producenti sa stretnú v polovici apríla v Dohe, kde budú diskutova o výške produkcie. Čiernemu zlatu pomohlo k ziskom aj oslabenie sa dolára po „holubičom“ postoji FEDu po jeho zasadnutí.

Devízové trhy
Dolár včera večer oslaboval voči väčšine hlavných svetových mien, keď FED zredukoval prognózu zvýšenia sadzieb v tomto roku a zrejme ani v júni ich nezvýši. Euro sa tak posilnilo o vyše jednu figúru nad 112 dolárových centov.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:35