StoryEditor

Obetný Jahnátek

23.11.2006, 23:00

Klamal alebo neklamal jeden z najvyššie postavených mužov spoločnosti premiér Robert Fico? On sám a jeho najbližšie okolie svorne tvrdili, že o nominácii Júliusa Rezeša Ľudovou stranou HZDS do Dozornej rady Transpetrolu nevedel. Rezeš bol v pondelok už aj zvolený a Fico po návrate z pracovnej cesty stále tvrdil, že Mečiarovo HZDS aj minister za Smer-SD Ľubomír Jahnátek konali poza jeho chrbát. Pochybnosti, že to asi tak nebude, nám potvrdil zdroj z prostredia strany, ktorý vedel o tom, že Fica v tejto veci informoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva ešte v auguste tohto roka. Že by na to už zabudol?
Nech to bolo akokoľvek, je dobré, že premiér si uvedomil, na ktorej strane divadla treba v tomto prípade hrať. Je pre neho vyhovujúcejšie hovoriť, že Rezeš je pre neho prekvapením. Ficove sympatie na verejnosti opäť o niečo poskočia, ak povie, že osoba poznačená kontroverznou podnikateľskou minulosťou, je pre neho neprijateľná. A boduje aj druhýkrát, keď koaličnému partnerovi Vladimírovi Mečiarovi po dlhodobých prejavoch nespokojnosti aspoň v tejto veci ustúpil. Veď dostane za odmenu podporu štátneho rozpočtu v parlamente.
Za Fica však teraz "trpia" jeho "pešiaci". Je pomerne zábavné, keď sa verejnosť dozvie, že minister za Smer-SD nekonzultoval také závažné rozhodnutie so svojím straníckym šéfom. Pre politológov je dnes Jahnátek človek, ktorý svoju pozíciu a právomoci politicky nezvládol a veria skôr Ficovi.
Kto teda z tejto vydarenej hry vyšiel najhoršie? Minister Jahnátek. Momentálne totiž pôsobí ako obetné jahňa, ktorého položili na horiacu hranicu pre dobro toho "najvyššieho" - Roberta Fica.

Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Japonsko potrebuje ruskú ropu 02 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arabi v Európe chcú rovnoprávnosť 03 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vzájomné obviňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:47