StoryEditor

Teroristi a bitcoin? Podľa vyšetrovateľov ich nič nespája

01.02.2016, 06:50

Za posledné januárové dva týždne sa medzi kryptomenami udialo veľa malých udalostí rôzneho charakteru, ktoré tvoria zaujímavý celok. Boli to udalosti, ako napríklad diskusie a vyjadrenia o kryptomenách, zmeny legislatívy, ktoré majú dopad na kryptomeny alebo investície v rámci kryptomien.

V prvej spomínanej oblasti sa najvýznamnejšie diskusie viedli v Davose na tému virtuálnych mien. Diskusiu začal Medzinárodný menový fond, ktorý pár dní predtým vydal prvú viac ako 40-stranovú prácu o virtuálnych menách. Záverom správy bolo uznanie, že virtuálne meny môžu v konečnom dôsledku významne ovplyvniť finančníctvo. Ďalším významnejším predstaviteľom, ktorý diskutoval bol človek zastrešujúci IT v MasterCard, Garry Lyons, ktorý oponoval skeptikom z diskusie a vyjadril nadšenie z Bitcoinu. Tu je potrebné spomenúť, že MasterCard nezaháľa a spolupracuje s Digital Currency Group (DDC nedávno kúpila CoinDesk, ktorý sa zaoberá žurnalistikou v rámci kryptomien).

Rovnako sa virtuálne meny spomínali aj v Rusku, americkom štáte New Hampshire, Spojenom Kráľovstve alebo v Číne. V Rusku sa predseda Vyšetrovacej komisie Alexander Bastrykin vyjadril, že považuje decentralizáciu a relatívnu anonymitu Bitcoinu za nebezpečnú. Myslel tým najmä teroristické organizácie, ktoré môžu využívať Bitcoin na rôzne obchody. Rovnako sa obáva aj o stabilitu Rubľa v budúcnosti. Toto vyjadrenie je trochu paradoxné, keďže Europol (európsky policajný úrad) došiel k záveru, že teroristi na svoje financovanie Bitcoin nevyužívajú, a tým poprel všetky vyjadrenia na adresu Bitcoinu v tejto oblasti.

Správa z amerického štátu New Hampshire sa už nesie v inom duchu. Tamojšia snemovňa reprezentantov zmietla zo stola návrh tzv. tax bill, ktorú navrhol prokurátor Eric Schleien. Tax bill mala byť forma dane pre používateľov digitálnych mien.

V Spojenom kráľovstve zase Úrad vlády pre vedu odporučil vláde Spojeného kráľovstva aby sa venovala možnosti používania Blockchainu, tzv. distribuovanej účtovnej knihy, ktorá stojí za samotným Bitcoinom. Pričom hlavný poradca v tejto oblasti  Mark Walport poukazoval najmä na využitie v súvislosti s transparentnosťou a vyššou prehľadnosťou rôznych registrov, zápisníc alebo výberov daní v krajine, keďže takáto forma zápisov by bola prakticky nezmeniteľná a neodstrániteľná. Preto odporučil vláde aby čím skôr hľadala inštitúcie, ktoré by daný segment preskúmali.

Poslednou a najprekvapivejšou správou v rámci diskusií o virtuálnych menách je správa z Číny. V Číne o virtuálnych menách diskutovali v centrálnej banke. Samotná banka tak zorganizovala stretnutie rôznych inštitúcií a poradcov, pričom si od nich vypočula rady v tejto oblasti.  Celkový výsledok tohto stretnutia je apel na výskumné tímy aby preskúmali pozitíva a negatíva zavedenia digitálnej meny. Je otázne či by sa takáto mena ujala medzi obyvateľmi Číny, keďže používať sa môže, ale otázkou je či ju niekto bude chcieť. Čína je známa tým, že obyvatelia v prípade problémov ženú úspory do kryptomien, ktoré nie sú pod kontrolou štátu.

V poslednej časti článku sa musíme preniesť zo sveta klebiet a diskusií do sveta technológii a ich financovania. Digital Asset Holdings, ktorý je vedený bývalým riaditeľom z JP Morgan vyzbieral viac ako 50 mil. dolárov v rámci fund-raisingu. Spoločnosť potvrdila, že peniaze zozbierala z 13 spoločností, medzi ktorými bola aj samotná JP Morgan. Cieľom má byť skúmanie a využitie výhod virtuálnych mien vo finančnom sektore. Úspešná bola aj burza z Hong Kongu, Gatecoin, ktorá sa dostala do akcelerátora spoločností  Standard Chartered a Baidu. Pričom akcelerátor podporujú aj spoločnosti ako Microsoft, Hong Kong Stock Exchange a Ernst & Young. Gatecoin by mala pracovať na integrácii technológií Bitcoinu s medzinárodnými bankami v Ázii a Afrike.

Na koniec môžeme spomenúť využitie Blockchainu aj v humánnejšej oblasti. Konkrétne Banka UBS darovala svoju modifikáciu „zdieľanej účtovnej knihy“ nadácii HEAL Alliance. Heal Alliance chce pomocou tejto technológie predávať “Social impact bonds“ a vyzbierať tak 10 miliárd dolárov. Nadácia chce prostriedky získané touto cestou použiť na financovanie výskumu liekov na autoimunitné ochorenia.


 

01 - Modified: 2008-01-25 07:58:50 - Feat.: 0 - Title: Davos: Svetový trh s vodou je otázkou času
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:25