StoryEditor

Najväčší podvod na Wall Street. Z veľkých snov ostala iba veľká pokuta

03.12.2013, 23:00
Obchodovať na základe tajných informácií sa nevypláca. Steven Cohen je najväčšou chytenou rybou Wall Street

Najväčší podvod v dejinách Wall Street a najväčšia pokuta, akú kedy americké úrady udelili investičnej firme. Tieto dve prvenstvá si môže pripísať miliardár Steven Cohen a jeho spoločnosť SAC Capital. Cohen chel byť šťukou Wall Street, no za neférové správanie skončil v sieti polície.

Rekordná pokuta

Steven Cohen mal sen. Jeho veľkým vzorom bol legendárny investor George Soros a Cohen si veľmi želal, aby ho obchodníci a makléri uznávali rovnako, ako jeho idola. V prvých rokoch sa mu skutočne darilo napĺňať svoj sen. Úspešné obchody ho vystrelili do klubu miliardárov a minulý rok obsadil s majetkom vyše deväť miliárd dolárov 117. priečku v rebríčku Forbes.

Obchody sa však vyvíjali až podozrivo dobre a ako prvá si to všimla Cohenova manželka. Upozornila na takzvaný insider trading, teda obchodovanie s dôvernými informáciami. Tvrdila, že podvody sa v SAC diali už od roku 1999, no jej tvrdenia sa nikdy nepotvrdili. Začiatkom tohto roka si ale úrady na Cohenovu firmu posvietili lepšie. Zistili, že SAC skutočne obchodovala na základe informácií, ktoré boli dôverné. Cohenovi ľudia vedeli o každom pohybe v biznise vopred, čo im poskytovalo veľkú výhodu oproti konkurencii. Presne vedeli, kedy akcie kúpiť, a kedy predať.

To je však v Amerike nelegálne. Výsledkom bol zákaz obchodovania a pokuta vo výške 1,8 miliardy dolárov. Firma síce zo začiatku obvinenia vytrvalo popierala, no v novembri tohto roka pokutu zaplatila. „Žiaľ, týmto krokom Cohen priznal vinu, čo ho z obchodovania na burze navždy diskvalifikuje,“ skonštatoval analytik Peter Bukov z Capital Markets.

Koniec miliardára

Podvodov na Wall Street sa stalo veľa, no žiadna z firiem nenarobila také škody, ako práve SAC. A hoci Steve Cohen tvrdí, že sám sa na podvodoch nepodieľal, je jasné, že akceptovaním pokuty na Wall Street skončil. „Nesieme zodpovednosť za tých, ktorí boli vinní a ohrozili dôveryhodnosť našej firmy. Títo ľudia však nepredstavujú tri tisícky úprimných a poctivých ľudí, ktorí pre nás pracovali 21 rokov. Aj jedna vinná osoba je však priveľa. A my ľutujeme všetko, čo sa stalo,“ uviedla firma v oficiálnom vyhlásení.

Dnes však Steven Cohen napriek všetkému dosiahol podobu so svojím vzorom. George Soros je v súčasnosti na dôchodku a jeho rodinná firma spravuje už iba jeho osobný majetok. Cohen, rovnako ako Soros, vrátil peniaze vonkajším investorom a jeho rodinná firma má na starosti už iba jeho osobné peniaze. Deväť miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 03 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 04 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 05 - Modified: 2024-05-03 10:20:54 - Feat.: - Title: Dobro došli? V Chorvátsku je dom podvodov. Oklamal Slovákov i Poliakov. V kauze figuruje známy portál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:53