StoryEditor

Ropa prekročila 70-dolárovú hranicu

03.08.2009, 18:30
Cena ropy prudko rastie a včera prekonala hranicu 70 dolárov za barel (159 litrov). Optimizmus na trhu zdvihli najmä ekonomické štatistiky zo Spojených štátov, ale aj z Číny. Drahšia ropa by sa však zatiaľ v cenách benzínu a nafty na Slovensku prejaviť nemala.

Dobré správy z ekonomiky

Severoamerická ropa WTI už včera ráno stála viac ako 70 dolárov za barel a jej cena počas dňa ďalej rástla. Podporou pre ňu boli najmä piatkové čísla o vývoji hrubého domáceho produktu Spojených štátov. Ekonomika USA síce klesla o jedno percento, ale pokles bol nižší, ako analytici očakávali.

Dobré správy prišli na trh aj z Číny, kde klesajú zásoby čierneho zlata. Tá je po Spojených štátoch druhým najväčším konzumentom ropy na svete. „K zlepšeniu nálady investorov prispeli nielen ekonomické čísla, ale aj väčšinou lepšie firemné výsledky. Ropa tiež kompenzovala oslabenie dolára v priebehu júla," dopĺňa analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Neistá budúcnosť

Odhady budúceho vývoja cien ropy sa líšia. Analytici sa však zhodujú v tom, že nás prudký rast tejto komodity v najbližších mesiacoch nečaká. „Predpokladáme kolísanie okolo súčasnej hodnoty," konštatuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.  Zvyšovanie cien ropy budú podľa neho brzdiť údaje o vysokých zásobách, pričom cenový strop odhaduje na hodnotu 75 dolárov za barel.

„Na druhej strane koniec minulého týždňa ukázal, že i napriek zlým štatistikám sa môže ropa posilňovať. Tento zdanlivo absurdný vývoj je zapríčinený veľkým množstvom lacných peňazí na trhu," dodáva Tomčiak. Kľúčovým dňom pre ďalší vývoj na trhu by podľa Pavla Vejmelku z CI Komodity mala byť streda.

Ropa by podľa neho mohla práve vtedy zamieriť smerom nadol. „Už tradične budú zverejnené najdôležitejšie týždenné dáta o zmene stavu zásob ropy a ropných produktov z americkej ekonomiky," vysvetľuje. Streda by podľa neho mala priniesť tiež viac svetla do plánovaných zmien v regulácii, ktorá by sa mala týkať obchodovania s ropou.

Benzín nezdražie

Súčasný nárast na trhu s ropou by sa podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sme.sk zatiaľ na Slovensku prejaviť nemal. „Najbližší týždeň nepredpokladám, že by sa ceny menili," hovorí.

Podľa Pavla Vejmelku by však ceny palív na Slovensku mali motoristov do konca roka potešiť. „Názory na to, kde sa bude cena ropy na konci roka pohybovať, sa rôznia. My sa však prikláňame viac k tomu, že cena sa bude obchodovať na úrovniach nižších ako sme svedkami v súčasnosti," predpokladá. Ropa by podľa neho mohla na konci roka stáť okolo 60 dolárov za barel.

Očakávame však prepad až pod túto úroveň, a to najmä v súvislosti s plánovanou zmenou v regulácii," predpokladá. Ak sa tieto predpovede naplnia, benzín môže podľa neho zlacnieť. „Cien nižších ako jedno euro za liter sa však spotrebitelia v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou už nedočkajú, keďže daňové zaťaženie je nekompromisné," doplnil.

01 - Modified: 2003-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ukážky poľského umenia 02 - Modified: 2003-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hamleta si zahrajú Langmajer aj Cinkota 03 - Modified: 2003-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blairovci s dancefloorovým hitom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:25