StoryEditor

Do banky už nemusíme

22.01.2007, 23:00
Chodíte pravidelne do banky? Potom pravdepodobne patríte k menšine, ktorá ešte neobjavila výhody elektronického bankovníctva a svoju pobočku navštevuje len v nevyhnutných prípadoch.

Poslať peniaze kamarátovi, zaplatiť za elektrinu, telefón či plyn, otvoriť si termínovaný vklad alebo investovať do podielových fondov - to všetko možno v súčasnosti robiť, ak si aktivujete internetbanking alebo inú formu elektronického bankovníctva. Okrem internetu možno využiť na obsluhovanie svojho účtu aj mobilný telefón či pevnú linku.
Prístup k účtu na diaľku šetrí nielen čas, ale aj peniaze. Banky si účtujú pri elektronických príkazoch nižšie poplatky ako pri návšteve banky. Napríklad, kto chce poslať peniaze na iný účet a príde podať platobný príkaz do pobočky, zaplatí v troch najväčších bankách dvanásť korún. Ak by však peniaze poslal cez internetbanking, v Slovenskej sporiteľni a v Tatrabanke by ho to stálo tri koruny a vo VÚB 4,50 Sk.
Banky väčšinou ponúkajú elektronické bankovníctvo v balíku služieb. Netreba teda zaň zvlášť platiť. Zároveň viaceré balíky obsahujú predplatený istý počet operácií prostredníctvom internetbankingu. Klient tak môže dostať zadarmo napríklad desať prevodných príkazov mesačne.
Elektronické bankovníctvo na Slovensku určite nie je v začiatkoch. "Spolu so zvyšovaním penetrácie internetu a mobilnej komunikácie na Slovensku narastá aj počet klientov, ktorí využívajú jednotlivé služby elektronického bankovníctva," vraví hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Väčšina bánk uvádza, že už viac ako polovica prevodných príkazov je zadaných práve na diaľku. "Záujem o elektronické bankovníctvo je vysoký, o čom svedčí fakt, že tri štvrtiny všetkých platieb v Tatra banke sú realizované elektronicky," tvrdí hovorkyňa Tatra banky Tereza Copláková. Ľudia najčastejšie prostredníctvom internetbankingu zisťujú stav na účte a zadávajú prevodné príkazy.

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ pohrozila sankciami 02 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelská armáda privatizuje 03 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdý bojkot francúzskych výrobkov 04 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:20