StoryEditor

Fantázia podvodníkov nemá hranice, na poistkách chcú zarobiť státisíce

07.01.2008, 23:00
Niektorí klienti sú schopní odrezať si kvôli peniazom aj palec na ruke.

Poisťovne sa rovnako ako iné inštitúcie stávajú objektom záujmu rôznych špekulantov. Podvody sa pritom nerobia iba v neživotnom poistení, teda pri dopravných nehodách či živelných pohromách, ale v poslednom období aj pri životnom poistení. Pri pokrivenom blatníku či rozbitom okne na aute, ktoré sú v poisťovniach na dennom poriadku, je všetko o šikovnosti podvodníka, prípadne jeho komplicov. Oveľa vážnejšie je to však už pri fingovaných alebo úmyselných úrazoch, keď môže ísť dotyčnému aj o život.

Poisťovne a podvodníci
Menej odvážni špekulanti skúšajú podvody pri uzatváraní poistných zmlúv. Inak povedané, poistku sa snažia uzatvoriť až po poistnej udalosti, aby mohli od poisťovne získať peniaze.
Ďalšia skupina má ambíciu zarobiť na udalostiach, ktoré sa vôbec nestali. Tu sa poisťovací agenti stretávajú aj s tým, že takíto podvodníci spolupracujú napríklad s lekármi. Môže sa potom stať to, že ak poistná udalosť vznikne, poškodený nahlási väčší rozsah, teda napríklad zo zlomeného malíčka na ruke urobí komplikovanú zlomeninu ruky, kombinovanú napríklad s otrasom mozgu, a lekár, ktorý je do všetkého zapojený, mu dá na to potvrdenie. Samozrejme, že poistné plnenie je v tomto prípade oveľa vyššie.

Pomoc detektíva
Úlohou poisťovne je však preskúmať skutočný stav a zabrániť tak vyplateniu neadekvátnej sumy. V cudzine, ale i na Slovensku, poisťovne využívajú aj služby súkromných detektívov, aby si o podozrivom klientovi zistili čo najviac informácií. V praxi sa potom stretávajú so skutočne kurióznymi prípadmi. V jednom z nich išlo dokonca o poškodenie pohlavných orgánov.
Pri údajnom páde z rebríka sa poškodený zachytil o ostrý predmet, ktorý mu spôsobil tržnú ranu v rozkroku s následnou traumatickou stratou jedného semenníka. Úraz sa podľa oznámenia stal krátko popoludní v Pliešovciach pri Zvolene. Ďalší priebeh však už nasvedčoval tomu, že ide pravdepodobne o podvod. Na prvé ošetrenie sa totiž poškodený dostavil až do FNsP L. Dérera v Bratislave. Pri pri ďalšom vyšetrovaní prípadu poisťovňa zistila, že klient mal dojednané poistenie podľa informácií zo Slovenskej asociácie poisťovní v desiatich komerčných poisťovniach a vo všetkých na maximálny násobok, pričom si dodatočne ešte uplatňoval aj poistné plnenie za stratu potencie.

Peniaze za odrezaný prst
Mediálne známy bol aj prípad skupiny osôb, ktoré si uzavreli životné poistenie s vysokými sumami na úrazové poistenie vo viacerých poisťovniach, a krátko po uzavretí poistenia došlo k úrazu. Klient si odrezal palec na ruke a ponáhľal sa s ním do nemocnice. To, že ide o podvod však odhalili až špecialisti, ktorí zistili okrem iného aj to, že prst bol odrezaný s chirurgickou presnosťou a navyše tak, aby ho bolo možné okamžite prišiť naspäť. Takýmto podvodníkom hrozia finančné pokuty a tento konkrétny prípad vyšetrovali aj orgány činné v trestnom konaní. Ak sa zámer potvrdí, podvodníci môžu skončiť za mrežami.

Falošné zmluvy
Oveľa závažnejší bol prípad zo susedného Česka. Dvaja bratia podnikatelia si našli pre svoju prepravnú firmu šoféra, jednoduchého človeka, ktorému uzavreli množstvo životných poistiek. Vraj pre istotu, keďže bude cestovať často na Ukrajinu. O pár týždňov našli šoféra otráveného v aute. Poisťovniam začal byť prípad podozrivý až keď zistili, že mŕtvy mal uzavretých viacero poistiek, spred jedného či dvoch mesiacov. Oprávnenými osobami pritom ani v jednom prípade neboli príbuzní mŕtveho, ale majitelia firmy. Tí nakoniec skončili pred súdom za úkladnú vraždu.
Podobný príbeh pozná aj Slovensko. Pred niekoľkými rokmi v okrese Lučenec žena zavraždila svojho druha. Ako zistili poisťovne, krátko predtým zavraždený uzavrel niekoľko lukratívnych životných poistiek. Vo všetkých prípadoch bola ako oprávnená osoba uvedená práve vrahyňa. Poisťovniam sa v spolupráci s vyšetrovateľkou nakoniec podarilo dokázať, že minimálne jednu zo zmlúv nepodpísal poistený, ale maklér, a cieľom bolo získať neoprávnené plnenie.

Zdraví platia menej
Ďalšou skupinou špekulantov sú potenciálni klienti poisťovne, ktorí pri uzatváraní poistnej zmluvy jednoducho zataja svoj skutočný zdravotný stav, ktorý je oveľa horší, ako uvádzajú. Zdravý človek totiž platí nižšiu poistku ako ten, ktorý je chorý, alebo má väčšiu pravdepodobnosť, že ochorie či dokonca zomrie. Pri takomto vedomom porušení povinností môže poisťovateľ vyplatiť nižšie poistné plnenie, alebo od poistnej zmluvy odstúpiť. Je to najmä vtedy, ak by pri pravdivom a úplnom zodpovedaní otázok poistnú zmluvu s klientom neuzavrel. Ak sa poisťovateľ dozvie až po poistnej udalosti, že jej príčinou je skutočnosť, ktorú pre nepravdivé informácie od klienta nemohol zistiť pri dojednávaní poistenia, je oprávnený plnenie z poistnej zmluvy odmietnuť. V takomto prípade potom zaniká aj poistná zmluva. Navyše sa takíto podvodníci v danej poisťovni viac nemôžu poistiť. (gogo)

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké odstupné 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kúpalisko v Nitre 03 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holcim dodal cement pre Branisko 04 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zem je zelenšia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:17