internet, osobné údajeReuters
StoryEditor

Nakupovanie cez internet bude bezpečnejšie. Európsky parlament schválil nové pravidlá

14.11.2017, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Zástupcovia EP si od novej legislatívy sľubujú zvýšenú ochranu spotrebiteľov.

Európsky parlament dnes schválil novú legislatívu, ktorej cieľom je zvýšiť ochranu spotrebiteľov pred podvodmi pri nákupoch cez internet a rýchlejšie odhaliť nepoctivého predajcu. Národné úrady budú mať v tejto oblasti väčšie právomoci.

Budú môcť napríklad požiadať registrátorov domén o informácie potrebné na identifikáciu nečestných obchodníkov alebo vykonávať skúšobné nákupy aj v utajení. Pre spotrebiteľov by malo byť predovšetkým jednoduchšie odškodnenie pri nákupoch v inej členskej krajine Európskej únie. Norma nadobudne platnosť za dva roky.

Posilnenie ochrany spotrebiteľa

Nová právna úprava tiež umožní národným úradom vydať varovanie, ak usúdi, že zistené porušenie predpisov o ochrane spotrebiteľa by sa mohlo dotknúť iných členských krajín. Úrady budú môcť v prípade potreby nariadiť zrušenie digitálneho obsahu. Národné orgány budú tiež môcť ukladať nepoctivým predajcom pokuty a požadovať od obchodníka záväzok, že poškodeným spotrebiteľom poskytne zodpovedajúcu nápravu.

"Táto legislatíva posilní a zlepší spoluprácu všetkých subjektov zapojených do oblasti ochrany spotrebiteľa, aby mohli ľahšie kontrolovať dodržiavanie pravidiel a riešiť cezhraničné prípady porušenia práva EÚ," uviedla česká poslankyňa Olga Sehnalová, ktorá za Európsky parlament viedla vyjednávania o novej legislatíve s Európskou komisiou a Radou EÚ.

Stále viac prípadov

Nové pravidlá viac zapoja do hry spotrebiteľské organizácie, ktoré majú informácie od spotrebiteľov z prvej ruky, ale dozorné orgány s nimi doteraz často nemohli alebo nechceli pracovať, dodala Sehnalová.

Podľa europoslanca Jiřího Pospíšila sú v EÚ prípady poškodzovania záujmov spotrebiteľov nepoctivými obchodníkmi v iných členských krajinách stále častejšie. "Problémom často nie je neexistencia právnych predpisov na ochranu spotrebiteľov, ale ich efektívne presadzovanie," povedal Pospíšil.

Nakupovať v zahraničí sa boja

"E-shopy ponúkajú svoj tovar bez hraníc, naprieč jednotným trhom, nedôvera spotrebiteľov k nákupu v zahraničí ale stále pretrváva," uviedla europoslankyňa Dita Charanzová. Česi sú podľa nej spolu s Poliakmi a Rumunmi v tomto smere najkonzervatívnejší v únii.

"Len desatina našich spotrebiteľov sa odhodlala k online nákupu v zahraničí. Potrebujeme posilniť dôveru a istotu zákazníkov, že sme schopní nekalé praktiky včas odhaliť, efektívne vyšetriť a vinníka potrestať," uviedla poslankyňa.

Nákupy cez internet rastú

Nové nariadenie je súčasťou súboru právnych predpisov v oblasti elektronického obchodu, ktorý Európska komisia predstavila v roku 2016.

Komisia vtedy uviedla, že nákupy po internete rýchlo rastú a ich podiel na maloobchode sa od roku 2010 zdvojnásobil. Podľa údajov z roku 2014 pritom až 37 percent webových stránok zameraných na predaj tovaru a služieb v oblasti cestovania, zábavy, konfekcie, elektroniky a spotrebiteľských úverov porušovalo platné právne predpisy EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa.

01 - Modified: 2023-11-20 12:28:49 - Feat.: - Title: Vláda schválila nový zákon o ochrane spotrebiteľa, nahradí viacero predpisov 02 - Modified: 2023-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aj spotrebitelia majú svoje práva 03 - Modified: 2022-05-10 08:53:17 - Feat.: - Title: Eshopy reálne zlacnenie tovarov neprinesú 04 - Modified: 2022-05-05 14:49:48 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec bude vyšetrovať používanie softéru Pegasus 05 - Modified: 2022-04-17 19:06:15 - Feat.: - Title: Ovplyvní to výsledok volieb? Európsky parlament chce naspäť peniaze, ktoré spreneverila Marine Le Penová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:38