StoryEditor

Facebook nezabránil zneužitiu údajov, Zuckerberg sa v europarlamente ospravedlnil

22.05.2018, 17:39
Autor:
ČTKČTK
Facebook čelí kritike, odkedy vyšli najavo informácie, že spoločnosť Cambridge Analytica údajne neoprávnene získala osobné údaje používateľov, ktoré mala následne použiť na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA.

Zakladateľ a šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa dnes podvečer v Bruseli na stretnutí s vedením europarlamentu ospravedlnil za to, že firma neurobila dosť pre to, aby zabránila zneužívaniu sociálnej siete.

Spomenul fenomén "fake news", teda o rýchlo sa šíriacich vymyslených spravách, o snahách ovplyvňovať voľby v iných krajinách aj o zneužívaní osobných údajov užívateľov facebooku.

Bola to chyba a ospravedlňujem sa

"Nevideli sme našu zodpovednosť dostatočne široko. Bola to chyba a ospravedlňujem sa za ňu," povedal Zuckerberg na konanie, ktoré bolo mimoriadne prenášané naživo na internete.

Urobiť potrebné zmeny podľa neho bude nejaký čas trvať. "Ale som odhodlaný urobiť to dobre a prísť s potrebnými investíciami, ktoré sú potrebné, aby boli ľudia v bezpečí," vyhlásil Zuckerberg. To je podľa neho pre facebook vždy významnejšie ako maximalizácia zisku.

Firma preto napríklad do konca roka na viac ako 20 tisíc zdvojnásobí počty ľudí, ktorí pracujú práve v oblasti zabezpečenia.

Šéf Facebooku však tiež vedeniu europarlamentu pripomenul, že nástroje, ktoré sieť ponúka, využívajú milióny Európanov napríklad k tomu, aby dali vedieť, že sú v poriadku po teroristických útokoch.

Predseda europarlamentu Antonio Tajani na úvod dnešného stretnutia so šéfom Facebooku upozornil, že za rok sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu. Občania EÚ chcú podľa neho mať istotu, že sa ich nikto nepokúsi ovplyvňovať.

Ovplyvňovanie volieb

Šéf Facebooku vrcholných predstaviteľov európskych politických skupín uistil, že spôsob, akým sa Rusku podarilo v roku 2016 ovplyvniť prezidentské voľby v USA, už v roku 2019 vo voľbách do EP ani v iných voľbách možný nebude.

"Je to jedna z našich hlavných priorít ako firmy. Zabezpečiť, že zabránime každému miešať sa do volieb ako to mohli urobiť Rusi v amerických prezidentských voľbách v roku 2016," sľúbil Zuckerberg.

Lepšie programy využívajúce umelú inteligenciu podľa neho dokážu lepšie odhaľovať falošné užívateľské účty, a zvýšiť sa má transparentnosť postupov Facebooku. V USA sa podľa neho firma v roku 2016 zameriavala skôr na obranu pred klasickým počítačovým pirátstvom než na snahy ovplyvniť voľby.

Zuckerberg pritom pripomenul prácu, ktorú ľudia zo spoločnosti urobili okolo volieb vo Francúzsku, kde bolo v spolupráci s úradmi nájdených a odstránené cez 30 tisíc účtov, či kooperáciu s nemeckou volebnou komisiou pri voľbách v roku 2017. S víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku Emmanuelom Macronom by sa mal šéf facebooku stretnúť v stredu.

Prvý krok k obnoveniu dôvery

Komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová večer na Zuckerbergovo vystúpenie reagovala slovami, že išlo o prvý krok k obnoveniu dôvery v spoločnosť. "Ale musia prísť ďalšie. Musíme zabezpečiť, aby sa podobné veci neopakovali," poznamenala s pripomienkou škandálu okolo zneužitia dát užívateľov facebooku spoločnosťou Cambridge Analytica. Kauza sa týkala tiež bezmála troch miliónov občanov krajín EÚ. Jourová dodala, že vyšetrovanie v EÚ aj v USA bude ďalej pozorne sledovať.

Zuckerberg, ktorý už kvôli škandálu so zneužitím dát spoločnosťou Cambridge Analytica vystupoval v americkom Kongrese, dnes vedeniu EP pripomínal, že firma v Európe platí dane, bude tento rok zamestnávať okolo 10 tisíc ľudí, má na kontinente otvorených niekoľko datacentier a ďalšie plánuje.

Niektorí z lídrov europarlamentních frakcií v diskusii upozorňovali napríklad na de facto monopolné postavenie Facebooku na trhu a pýtali sa, či je firma ochotná podriadiť sa striktnejšej regulácii. Zuckerberg kontroval poznámkou, že dôležité je predovšetkým, ako bude daná regulácia kvalitná.

Šéf Facebooku v europarlamente vystupoval len pár dní pred tým, ako v EÚ začne platiť nové a prísnejšie nariadenie o ochrane osobných údajov, označované skratkou GDPR. Podľa Zuckerberga, ktorý už skôr nové únijné pravidlá uvítal, bude Facebook zmeny plniť už od prvého dňa.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:45