Výroba mikročipov v Číne expanduje najrýchlejšie na celom svete. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sebestačnosť Číny. Prerušenie kontraktu s USA ju neochromilo tak, ako Washington predpokladal

21.06.2022, 10:14
Autor:
ČTKČTK

Rozhodli sa prestať dotovať najväčšiu ázijskú ekonomiku, tá sa však vynašla. Trh s mikročipmi rastie v Číne najrýchlejšie na svete, Washington sankciami dosiahol úplne iný efekt.

Sektor výroby mikročipov rastie v Číne rýchlejšie ako kdekoľvek inde na svete.

Prispeli k tomu sankcie, ktoré Spojené štáty uvalili na miestnych technologických gigantov, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, ktoré zvýšili záujem o domáce výrobky.

Podľa údajov agentúry Bloomberg pochádza 19 z 20 najrýchlejšie rastúcich firiem čipového priemyslu za posledné štyri štvrťroky z Číny. Vlani ich bolo osem.

Napätie na polovodičovom trhu

Poprední čínski dodávatelia dizajnového softvéru, procesorov a zariadení dôležitého pre výrobu čipov zvyšujú tržby niekoľkonásobne rýchlejšie ako globálni lídri Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) alebo ASML Holding.

Tento prudký rast ukazuje, ako napätie medzi Washingtonom a Pekingom mení celosvetový polovodičový priemysel, ktorého hodnota činí 550 miliárd dolárov. Odvetvie hrá dôležitú úlohu prakticky vo všetkom, od obrany až po nástup budúcich technológií, ako je umelá inteligencia či autonómne automobily.

image

Výpadok dodávok ich ochromí. Ruské vojenské vybavenie stojí na západných technológiách, ukazuje výskum

V roku 2020 začali Spojené štáty obmedzovať predaj americkej technológie firmám, ako je Semiconductor Manufacturing International a Hangzhou Hikvision Digital Technology, čím úspešne obmedzili ich rast. Na druhej strane tiež podnietili rozmach výroby a dodávok čipov v Číne.

Cena akcií firiem, ako je napríklad Cambricon Technologies, sa z tohtoročného minima viac ako zdvojnásobila a podľa analytikov má stále priestor na rast.

Snaha odpútať sa

Očakáva sa, že Peking v rámci snahy obísť americké sankcie spustí miliardové investície do tohto sektora pomocou programov, ktoré majú podporiť a financovať národné technologické šampióni a nákupy čínskych produktov.

Rast čínskych firiem prilákal aj pozornosť niektorých najvyberanejších klientov. Podľa zdrojov Apple zvažoval, či si ako dodávateľa pamäťových čipov pre svoje iPhony nevyberie firmu Yangtze Memory Technologies.

image

Tempo poklesu nových zákaziek v slovenskom priemysle spomalilo. Výraznejšiemu výpadku objednávok čelia automobilky

Základom ambícií Pekingu bola v roku 2021 snaha odpútať sa od geopolitického rivala a dovozu čipových sád za viac ako 430 miliárd dolárov. Objednávky zariadení na výrobu čipov zo zahraničia vlani stúpli o 58 percent, a to hlavne vďaka tomu, že miestne továrne rozširovali kapacitu, ukazujú údaje poskytnuté priemyselným zväzom Semi.

To podporilo miestne podnikanie, takže celkové tržby čínskych výrobcov a dizajnérov čipov vlani stúpli o 18 percent na rekordných viac ako bilión jüanov, uvádza Čínsky zväz polovodičového priemyslu.

Pandémiu prežili bez ujmy

Čínskym výrobcom čipov nahráva aj pretrvávajúci globálny nedostatok čipov, ktorý obmedzuje výrobu najväčších svetových výrobcov automobilov a spotrebnej elektroniky. To pomáha čínskym firmám dostať sa aj na medzinárodné trhy.

Najväčší zmluvní výrobcovia čipov SMIC a Hua Hong Semiconductor udržovali výrobu v šanghajskom závode v takmer plnej prevádzke aj v čase, keď najhoršia pandémia choroby covid-19 paralyzovala továrne a dopravu po celej Číne. Spoločnosť SMIC nedávno oznámila, že štvrťročné tržby zvýšila o 67 percent, čím prekonala väčších konkurentov GlobalFoundries a TSMC.

Tržby Shanghai Fullhan Microelectronics stúpli v priemere o 37 percent a tržby firmy Primarius Technologies, ktorá vyvíja návrhárske nástroje, sa v posledných štyroch štvrťrokoch v priemere zdvojnásobili.

Pokiaľ sa nechajú bokom obavy o dlhodobú ziskovosť čínskych firiem, nie je podľa analytikov pochýb o tom, že razantné budovanie kapacít čínskych firiem posilní v celosvetovom meradle ich pôsobnosť.

01 - Modified: 2022-06-04 05:52:47 - Feat.: 1 - Title: Výpadok dodávok ich ochromí. Ruské vojenské vybavenie stojí na západných technológiách, ukazuje výskum 02 - Modified: 2022-06-02 12:34:16 - Feat.: 1 - Title: Situácia okolo dodávok mikročipov sa zlepšuje, tvrdí najväčší výrobca nákladných áut na svete 03 - Modified: 2022-05-24 10:21:12 - Feat.: 1 - Title: Elektroniku čaká ďalšie zdražovanie. Ceny čipov porastú
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:42