Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecký kancelár Scholz bude vypovedať v kauze daňovej aféry v Hamburgu

15.08.2022, 13:59
Autor:
ČTKČTK

"Nepriame dôkazy, že politici SPD v Hamburgu vyvíjali nezákonný vplyv v daňovom prípade banky Warburg, silnejú," uviedol opozičný politik.

Nemecký kancelár Olaf Scholz bude v piatok vypovedať pred komisiou hamburského parlamentu ohľadom daňovej aféry týkajúcej sa významnej mestskej banky Warburg a takzvaných cum-ex transakcií. Komisia má za úlohu zistiť, či budúci nemecký kancelár, ktorý bol v rokoch 2011 až 2018 hamburským starostom, a ďalší politici nejako ovplyvnili chod hamburského finančného úradu.

Ten po banke nevymáhal 47 miliónov eur, hoci to podľa spolkového ministerstva financií urobiť mal, informujú nemecké médiá. Podľa tlače je kauza pre nemeckého kancelára nepríjemná.

Banke boli neoprávnene vrátené dane

V čase, keď bol Scholz hamburským starostom, čelila hamburská banka Warburg vyšetrovaniu, že využívala takzvané cum-ex transakcie, aby krátila dane či neoprávnene dostala vratky na dani. Cum-ex transakcie spočívajú v rýchlej výmene akcií medzi viacerými subjektmi v deň rozhodný pre výplatu dividendy. Cieľom je, aby nebolo jasné, kto má povinnosť odviesť daň z kapitálových výnosov, ktorej sadzba predstavuje v Nemecku 25 percent.

image

Španielsko a Portugalsko privítali výzvu Berlína na plynovod do strednej Európy

V rokoch 2016 a 2017 sa Scholz niekoľkokrát stretol s členmi vedenia banky, ktorá už čelila vyšetrovaniu. Súčasný nemecký kancelár schôdzky nepopiera, tvrdí však, že si na detaily rozhovorov nepamätá. Pod Scholzovou vládou daňový úrad v Hamburgu, ktorý je rovnako spolkovou krajinou, nevymáhal po banke 47 miliónov eur za mylne vyplatené daňové vratky.

Do konania sa však vložilo spolkové ministerstvo financií, ktoré nariadilo od banky vymáhať 43 miliónov eur. Takýto krok je podľa stanice Deutsche Welle neobvyklý vo vzťahoch medzi federálnymi úradmi a autoritami jednotlivých spolkových krajín.

image

Kuleba nesúhlasí so Scholzom ohľadne víz: Toto nie je iba Putinova vojna

Komisia hamburského parlamentu, ktorá obnovila svoju aktivitu minulý týždeň, má za úlohu zistiť, či politici zasahovali do počínania hamburského daňového úradu. Na tlačovej konferencii minulý týždeň vo štvrtok Scholz uviedol, že predchádzajúce vyšetrovania ukázali, že politici na úradníkov nátlak nevyvíjali.

Scholz obvinenia odmieta

"Som si istý, že sa toto zistenie nezmení," uviedol. Podľa hamburskej tlače si vyšetrovatelia vyžiadali prístup k účtu Scholzovej elektronickej pošty z čias, keď bol starostom. Vládny hovorca Steffen Hebestreit túto informáciu nepotvrdil, uviedol však, že šéf nemeckej vlády nemá čo skrývať.

Iného názoru je podpredseda poslaneckého klubu opozičnej CDU Mathias Middelberg. "Nepriame dôkazy, že politici SPD v Hamburgu vyvíjali nezákonný vplyv v daňovom prípade banky Warburg, silnejú," uviedol opozičný politik.

Okrem hamburského parlamentu sa prípadom banky Warburg zaoberá aj prokuratúra v Kolíne nad Rýnom. Tá vyšetruje dvoch bývalých sociálnodemokratických politikov Alfonsa Pawelczyka a Johannesa Kahrsa kvôli údajnému zapojeniu do daňového podvodu.

image

Nemecko bude v Putinovej vojne naďalej podporovať Ukrajinu, vyhlásil kancelár Scholz

Minulý týždeň denník Bild informoval, že Kahrsovi, ktorý musel rezignovať zo svojho poslaneckého mandátu v roku 2020, vyšetrovatelia vlani v septembri zhabali v bezpečnostnej schránke viac ako 200-tisíc eur v hotovosti.

Daňová kauza podľa denníka Le Monde predstavuje pre Scholze nepríjemnosť v napätom období, keď sa nemecká vláda zaoberá vojnou na Ukrajine či reakciou na možné zastavenie dodávok plynu z Ruska. V októbri má potom vyjsť kniha, ktorú o daňovej afére napísal nemecký investigatívny novinár Oliver Schröm. Scholz podľa neho v prípade nehovorí celú pravdu.

01 - Modified: 2022-08-14 15:29:24 - Feat.: 1 - Title: Španielsko a Portugalsko privítali výzvu Berlína na plynovod do strednej Európy 02 - Modified: 2022-08-11 19:35:00 - Feat.: 1 - Title: Kuleba nesúhlasí so Scholzom ohľadne víz: Toto nie je iba Putinova vojna 03 - Modified: 2022-08-11 19:17:52 - Feat.: 1 - Title: Nemecko plánuje usporiadať medzinárodnú konferenciu na obnovu Ukrajiny, tvrdí Reuters 04 - Modified: 2022-08-11 11:51:07 - Feat.: 1 - Title: Nemecko bude v Putinovej vojne naďalej podporovať Ukrajinu, vyhlásil kancelár Scholz
01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 04 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 05 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:50