Bývalý český premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš na procese na Mestskom súde v Prahe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blahoželal mu aj Zeman. Babiš ukončil šesť rokov bojov v kauze Čapí hnízdo, ide za Macronom

09.01.2023, 14:05
  • Rozhodnutie súdu je podľa neho dobrou správou a znamená, že žije v právnom štáte, tvrdí Babiš.
  • Žalobca pre bývalého premiéra žiadal trojročnú podmienku a pokutu.
  • „Som veľmi šťastná, že nezávislý súd potvrdil to, čo hovorím celé roky,“ komentovala rozsudok Nagyová.

„Mám radosť kvôli mojej rodine, kvôli najbližším spolupracovníkom,“ komentoval Andrej Babiš na tlačovom brífingu rozsudok. Súd jeho aj Janu Nagyovú v pondelok oslobodil spod obžaloby. Dodal, že sa v utorok stretne v Paríži s prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Šesť rokov som bol vláčený, bojoval som s nepravdou. Moja rodina, ako aj ja, z toho máme traumu,“ povedal expremiér na tlačovom brífingu v Sokolovni Průhonice. Poznamenal, že celý čas veril v nezávislosť justície.

image

Súd v Prahe oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo​

„Mám radosť kvôli mojej rodine, kvôli najbližším spolupracovníkom,“ dodal. Poďakoval Jane Nagyovej, ktorá bola rovnako ako on v pondelok oslobodená od obžaloby.

Právny štát

Rozhodnutie súdu je podľa neho dobrou správou a znamená, že žije v právnom štáte. "Je to dobrá správa pre Českú republiku, pre všetkých občanov," komentoval.

image

Kontroverznej veži pri Štrbskom plese hrozí konkurz. Len na daniach dlhuje vyše 165-tisíc eur

S gratuláciou mu volal aj prezident Českej republiky Miloš Zeman. Šéf českej strany ANO povedal, že sa popoludní chystá v rámci kampane na svoju talk show do Brna a v utorok sa v Paríži stretne s Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci. Dodal, že sa možno uvidí aj so spisovateľom Milanom Kunderom a jeho manželkou.

Žalobca pre Babiša žiadal trojročnú podmienku a pokutu. Podľa sudcu Jána Šotta sa však v kauze Čapí hniezdo nepreukázalo, že by skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom.

image

Prezident by mal byť aktívny, zhodli sa kandidáti na prezidenta Českej republiky. Mal by zastupovať všetkých

"Stíhanie predĺžil prokurátor"

„Nepadli tam žiadne dôkazy, že by sme s pani Nagyovou niečo urobili. Stíhanie bolo predĺžené rozhodnutím politického nominanta, najvyššieho prokurátora Zemana,“ poznamenal Babiš.

„Som veľmi šťastná, že nezávislý súd potvrdil to, čo hovorím celé roky. Ďakujem sudcovi aj senátu za objektívne rozhodovanie,“ komentovala v pondelok rozsudok Nagyová.

Podľa obžaloby mal Babiš zabezpečiť na prelome rokov 2007 a 2008 vyňatie spoločnosti Farma Čapí hniezdo z Agrofertu a predaj akcií svojim deťom a partnerke. Podľa prokurátora to urobil preto, aby farma zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácie pre malé a stredné podniky.

image

Kauza Čapí hnízdo: Zaznejú záverečné reči obžalovaných. Rozsudok by mal padnúť v pondelok

Nagyová podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala. Jej vyplatením podľa žalobcu vznikla Regionálnej rade regiónu Stredné Čechy škoda takmer 50 miliónov korún, čo sú viac ako dva milióny eur.

Vydavateľom Hospodárskych novín a prevádzkovateľom spravodajského portálu www.hnonline.sk je spoločnosť MAFRA Slovakia, a.s., ktorá je súčasťou mediálnej skupiny MAFRA patriacej do koncernu AGROFERT. Andrej Babiš ako beneficient zvereneckých fondov je podľa slovenského práva konečným užívateľom výhod spoločností patriacich do koncernu AGROFERT.

01 - Modified: 2023-01-09 10:49:54 - Feat.: 1 - Title: Na oslobodenie Babiša v kauze Čapí hnízdo reagujú českí najvyšší ústavní činitelia 02 - Modified: 2023-01-09 09:12:05 - Feat.: 1 - Title: Súd v Prahe oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo​ 03 - Modified: 2023-01-08 21:42:16 - Feat.: 1 - Title: Josef Středula sa vzdal kandidatúry na prezidenta Českej republiky, voličom odporučil Danušu Nerudovú
01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:07