Solárne panely na strechge budovy. FOTO: TASR/Eduard Fašung
StoryEditor

Povinné solárne panely, rekonštrukcia či zateplenie. Europoslanci menia pravidlá pre budovy

14.03.2023, 14:32

Ambiciózne ciele kladie návrh na novo vzniknuté budovy. Tie majú mať nulové emisie a povinne solárne panely na streche, pokiaľ je to technicky a ekonomicky možné.

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok schválili významné zmeny týkajúce sa budov. Majitelia domov a bytov budú musieť do desiatich rokov výrazne znížiť ich energetickú náročnosť, a to podľa kategórií, ktoré si určia členské krajiny. Nové budovy majú mať od roku 2028 nulové emisie a povinné solárne panely. Renovácie sa budú platiť z európskych dotácií.

Návrh zaväzuje členské štáty, aby si samy vytvorili škálu označenú písmenami A až G. Značenie má zodpovedať tomu, koľko energie spotrebúvajú budovy v danej krajine, a bude sa teda líšiť naprieč jednotlivými štátmi. Spoločným kritériom je, že do skupiny G, teda energeticky najnáročnejších stavieb, má patriť zhruba 15 percent budov.

Štáty si potom musia určiť plány, ktoré budú zodpovedať európskym cieľom. Medzi ne patrí to, aby všetky budovy určené na bývanie dosiahli do roku 2030 energetickú náročnosť kategórie E a o tri roky neskôr potom kategórie D. Ostatné budovy by mali kategórie E dosiahnuť už do roku 2027.

image

Záujem ľudí je enormný. No nádejný slnečný rozmach dostal aj tak prekvapivú stopku

K naplneniu cieľov povedie zateplovanie, rekonštrukcia a využívanie nových technológií, ako sú tepelné čerpadlá alebo solárne panely, ktoré sa od roku 2032 budú dávať na byty a domy povinne pri každej väčšej renovácii.

Výnimky pre pamiatky

Ambiciózne ciele kladie návrh aj na novo vzniknuté budovy. Tie majú mať nulové emisie a povinne solárne panely na streche, pokiaľ je to technicky a ekonomicky možné. Pre súkromný sektor má nariadenie platiť od roku 2028, pre nové budovy, ktoré vlastní alebo využíva verejný sektor, dokonca od roku 2026.

image

Rakúšanom prekážajú Mochovce, hrdia sa energiou z vody. Po nociach však kurz menia

Podľa návrhu majú nové a významne renovované budovy prestať používať od roku 2035 akékoľvek fosílne palivá na vykurovanie.

Nové pravidlá však majú aj svoje logické výnimky. Netýkajú sa napríklad kostolov či iných historických pamiatok, technických alebo len dočasne využívaných budov. Výnimku môže dostať ďalej aj sociálne bývanie, kde by kvôli renováciám rástol neúnosne nájom.

image

REPORTÁŽ: Ikonické slovenské kúpele by mohli chytiť lesk zašlej slávy. Za dvesto miliónov eur (+galéria)

Peniaze na renovácie pôjdu primárne z európskych fondov. Štáty majú zriadiť špeciálne poradenské centrá, kde môžu ľudia dostať potrebné informácie zadarmo. K podobnému kroku sa už uchýlilo české ministerstvo životného prostredia v rámci kampane Skrotíme energie . Okrem toho má mať podľa návrhu každý štát prepracovaný plán, na aké budovy sa zamerajú, a ako so zmenami pomôže sociálne najslabším skupinám.

Nereálne, hovoria kritici

Za smernicu hlasovali iba štyria českí europoslanci. Traja z nich, zástupcovia strany Piráti, Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja sú z frakcie Zelených, podporu návrh získal aj od Luďka Niedermayera z ľudoveckej frakcie.

Pätnásť českých europoslancov sa vyjadrilo proti návrhu. Medzi nimi bola aj podpredsedníčka Európskeho parlamentu Dita Charanzová. „Tieto opatrenia sú nereálne. Chýbajú opatrenia a finančné riešenia na podporu inštalovania solárnych panelov a tiež chýbajú alternatívne zdroje v prípade zrušenia kúrenia fosílnymi palivami. Musíme si povedať, čo je skutočne reálne, aby sme svojimi rozhodnutiami finančne nezaťažili občanov,“ povedala Charanzová o hlasovaní.

Podľa Charanzovej je správne znižovať emisie v sektore budov aj riešiť úspory. „Ale dávať majiteľom domov šibeničný termín do roku 2028, ako navrhuje Európsky parlament, v čase, keď chýbajú remeselníci aj materiál, je neuskutočniteľné,“ doplnila Charanzová.

image

Spaľováky skončia. Europarlament schválil povinnú elektromobilitu od roku 2035

S tým, že návrh prinesie finančnú záťaž pre občanov, ale nesúhlasí český pirátsky europoslanec Mikuláš Peksa. „Vďaka podporným programom a finančnej podpore bude možnosť renovácie prístupná pre všetkých, vrátane zraniteľných domácností. V správe existujú aj sociálne záruky, ktoré členské štáty musia prijať, napríklad zákaz neprimeraného zvyšovania nájomného,“ uvádza politik.

Sám Peksa návrh podporil, pretože podľa neho dobre spája riešenie klimatickej zmeny a energetickej krízy. „Máme teraz dva hlavné ciele. Cieľavedome brániť zmene klímy a znížiť ľuďom účty, napríklad práve za energie. A presne toto navrhnutá správa robí, navyše nám pomôže znížiť európsku závislosť na energiách z Ruska,“ dodáva Peksa.

Návrh pochádza z pera Európskej komisie. Jeho cieľom je znížiť emisie skleníkových plynov a celkovú spotrebu spotrebu v sektore budov. Ten je v Európe zodpovedný za 40 percent spotreby energie a 36 percent emisií skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú zmenu s ničivými dopadmi. Do polovice storočia má byť preto celý sektor stavebníctva klimaticky neutrálny.

01 - Modified: 2023-03-10 11:44:49 - Feat.: 1 - Title: Inštitúcie Európskej únie sa dohodli na nových energetických cieľoch do roku 2030, prekročili pôvodný návrh 02 - Modified: 2023-03-04 18:42:57 - Feat.: 1 - Title: Euro čaká revolúcia. Dotkne sa aj nových peňaženiek Slovákov 03 - Modified: 2023-02-22 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Genocída a porušovanie ľudských práv v Číne: väzni boli k posteliam pripútaní aj tri mesiace
01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 05 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:36