Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia vysvetlila detaily opatrení pre zaistenie kritických surovín v Únii. Dodávky môžu byť ohrozené

16.03.2023, 14:02
Autor:
TASRTASR

Prijaté nariadenie zakotvuje zoznamy kritických aj strategických surovín do práva Európskej únie. Nariadenie stanovuje jasné kritériá pre domáce kapacity v rámci dodávateľského reťazca surovín a na diverzifikáciu dodávok.

Európska komisia vo štvrtok vysvetlila, ako chce zabezpečiť prístup Únie k bezpečným, diverzifikovaným a cenovo dostupným kritickým surovinám. Komisia spresnila, že zákon o kritických surovinách vybaví Európska únia nástrojmi na zaistenie prístupu k bezpečným a udržateľným dodávkam kritických surovín. Má sa tak stať prostredníctvom stanovenia jasných priorít činnosti.

Okrem aktualizovaného zoznamu kritických surovín zákon určuje zoznam surovín, ktoré sú kľúčové pre technológie dôležité pre ekologické a digitálne ambície Európy a pre obranné a vesmírne aplikácie. Dodávky týchto surovín môžu byť v budúcnosti ohrozené.

image

Tisíce strán nesplniteľných emisných požiadaviek z Bruselu. Hrozí zatvorenie fabrík, varuje manažér Škody

Znižovanie závislosti

Prijaté nariadenie zakotvuje zoznamy kritických aj strategických surovín do práva Európskej únie. Nariadenie stanovuje jasné kritériá pre domáce kapacity v rámci dodávateľského reťazca surovín a na diverzifikáciu dodávok - najmenej 10 percent ročnej spotreby EÚ na ťažbu, najmenej 40 percent ročnej spotreby EÚ na spracovanie, najmenej 15 percent ročnej spotreby EÚ na recykláciu a nie viac ako 65 percent ročnej spotreby Únie každej strategickej suroviny v akomkoľvek štádiu spracovania z nejakej tretej krajiny.

Zákon zníži administratívnu záťaž a zjednoduší povoľovacie postupy pre projekty s kritickými surovinami v EÚ. Vybrané strategické projekty budú profitovať z finančnej podpory a kratších časových rámcov na udeľovanie povolení (24 mesiacov na povolenia na ťažbu a 12 mesiacov na povolenia na spracovanie a recykláciu).

Členské štáty budú musieť vypracovať národné programy na prieskum geologických zdrojov.

image

Narazí kontroverzný plán Bruselu? Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú zakáz spaľovacích áut

Na zabezpečenie odolnosti dodávateľských reťazcov zákon zabezpečuje monitorovanie dodávateľov kritických surovín a koordináciu zásob týchto surovín medzi členskými štátmi.

Komisia posilní prijímanie a zavádzanie prelomových technológií v oblasti kritických surovín. Vytvorenie rozsiahleho partnerstva pre zručnosti v oblasti kritických surovín a Akadémie surovín podporí zručnosti potrebné pre pracovnú silu v reťazcoch zásobovania. Externe bude EÚ pomáhať svojim partnerským krajinám pri rozvoji ich vlastných ťažobných a spracovateľských kapacít vrátane rozvoja zručností.

Zvýšená bezpečnosť a cenová dostupnosť dodávok cenných surovín musí ísť podľa EK ruka v ruke s úsilím o zmiernenie akýchkoľvek nepriaznivých vplyvov tak v rámci EÚ, ako aj v tretích krajinách. Týka sa to pracovných práv, ľudských práv a ochrany životného prostredia.

Úsilie o zlepšenie trvalo udržateľného rozvoja hodnotových reťazcov kritických surovín pomôže podporiť hospodársky rozvoj v tretích krajinách, ochranu ľudských práv, riešenie konfliktov a regionálnu stabilitu.

image

Európska únia musí zostať svetovým lídrom v oblasti technológií čistej energie, zhodli sa europoslanci

Zabezpečenie recyklácie

Členské štáty EÚ budú musieť prijať a implementovať opatrenia na zlepšenie zberu odpadu bohatého na cenné suroviny a zabezpečiť jeho recykláciu na kritické druhotné suroviny. Spolu so súkromnými prevádzkovateľmi musia preskúmať potenciál zhodnocovania kritických surovín z ťažobného odpadu pri súčasnej ťažbe, ako aj z historických ťažobných lokalít. Výrobky obsahujúce permanentné magnety budú musieť spĺňať požiadavky obehovej ekonomiky a poskytovať informácie o recyklovateľnosti.

Komisia upozornila, že EÚ nikdy nebude sebestačná v dodávkach cenných surovín a bude sa naďalej spoliehať na dovoz väčšiny svojej spotreby. Chce preto posilniť svoju globálnu angažovanosť so spoľahlivými partnermi s cieľom rozvíjať a diverzifikovať investície a podporovať stabilitu v medzinárodnom obchode a posilňovať právnu istotu pre investorov. Bude sa snažiť o vzájomne výhodné partnerstvá s rozvíjajúcimi sa trhmi a rozvojovými ekonomikami.

EÚ zintenzívni obchodné opatrenia vrátane zriadenia Klubu kritických surovín pre všetky podobne zmýšľajúce krajiny, ktoré chcú posilniť globálne dodávateľské reťazce, posilní Svetovú obchodnú organizáciu, rozšíri sieť dohôd o uľahčení udržateľných investícií a dohôd o voľnom obchode a bude intenzívnejšie presadzovať aj boj proti nekalým obchodným praktikám.

Návrhy EK musia byť prerokované a schválené Európskym parlamentom a Radou EÚ pred ich prijatím a nadobudnutím účinnosti.

01 - Modified: 2023-03-02 12:39:20 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia a švédske predsedníctvo podporili rozvoj priemyslu batérií v Európskej únii 02 - Modified: 2023-03-02 09:12:35 - Feat.: 1 - Title: Narazí kontroverzný plán Bruselu? Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú zakáz spaľovacích áut 03 - Modified: 2023-02-24 05:50:00 - Feat.: 1 - Title: Budovy inštitúcií EÚ sú vo farbách Ukrajiny, desiaty balík sankcií však mešká 04 - Modified: 2023-02-23 16:20:50 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia prikázala svojim zamestnancom odinštalovať aplikáciu TikTok
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:11