Raiffeisen Bank International pobočka vo Viedni. FOTO: REUTERS
StoryEditor

​Raiffeisen Bank je sponzor vojny. Naďalej podniká v Rusku a na okupovanom Donbase, vyhlásil Kyjev

23.03.2023, 20:48
Autor:
ČTKČTK

Banka pripomenula humanitárnu pomoc poskytovanú Ukrajine a ubezpečila, že na anektovaných územiach nepodniká, drží sa rakúskych a únijných noriem a rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Ukrajina zaradila rakúsku bankovú skupinu Raiffeisen Bank International RBI na svoj zoznam "medzinárodných sponzorov vojny" vzhľadom na pokračujúce podnikanie inštitúcie v Rusku a na okupovanom východe Ukrajiny.

Uviedol to dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na komuniké ukrajinskej agentúry pre predchádzanie korupcii NAZK. Banka vo vyhlásení okrem iného uviedla, že svoju budúcnosť v Rusku zatiaľ vyhodnocuje.

Jedna z najväčších rakúskych bankových skupín pôsobí v 14 krajinách strednej a východnej Európy. V regióne má 17,2 milióna zákazníkov. V Rusku pôsobí od roku 1996 a patrí medzi "systémovo zásadné ruské banky".

image

Za rok vojny sa z Ruska stiahlo len 9 percent svetových firiem, tvrdí Kyjev. Západ vyzýva na tvrdú reakciu

Banka vlani 17. marca ohlásila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zvažuje odchod z Ruska. Teraz vo vyhlásení poskytnutom agentúre APA v reakcii na ukrajinské rozhodnutie uviedla, že RBI stále preveruje všetky strategické možnosti ohľadom budúcnosti svojej ruskej pobočky, ale vzhľadom na zložitosť situácie tento proces stále prebieha.

Banka pripomenula humanitárnu pomoc poskytovanú Ukrajine a ubezpečila, že na anektovaných územiach nepodniká, drží sa rakúskych a únijných noriem a rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny.

"Dôvodom zaradenia medzi medzinárodných sponzorov vojny je aj to, že po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu banka pokračovala v podnikaní v Rusku," vysvetlila agentúra NAZK. Raiffeisen podľa nej na 200 percent využila západné sankcie proti Rusku, ktoré spôsobili stiahnutie jej konkurentov z ruského trhu.

Raiffeisen patrí k najdôležitejším finančným kanálom, prostredníctvom ktorých ruský biznis uskutočňuje operácie v dolároch a eurách. Vďaka tomu získava banka obrovské zisky, z ktorých svojimi daňami financuje rozpočet krajiny-agresora, uviedla ukrajinská agentúra.

Do ruského rozpočtu vlani banka odviedla takmer päťkrát viac ako v predvojnovom roku - 559 miliónov eur. "To sa rovná cene 95 ruských striel s plochou dráhou letu Kaliber, ktoré teroristický štát pravidelne odpaľuje na ukrajinské mestá," uviedla NAZK.

image

Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu

Raiffeisen podľa NAZK nielenže oficiálne uznáva separatistické republiky na okupovanom východe Ukrajiny cez svoje ruské zastúpenie, ale aj poskytuje zvýhodnené pôžičky ruským okupantom.

Podľa NAZK tak banka fakticky odmeňuje ruskú armádu za vojnové zločiny. Banka sa tiež podriaďuje ruskej propagande, keď vojnu nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou".

Raiffeisen podľa ukrajinskej centrálnej banky neurobila žiadny posun k rozhodnutiu stiahnuť sa z ruského trhu, naopak zostáva aktívnym hráčom na bankovom trhu v Rusku, kde sa usiluje o zväčšenie svojho úverového portfólia.

"Všetky tieto fakty a pokračovanie operácií Raiffeisen Bank v Rusku znamenajú priamu podporu a sponzorovanie terorizmu," uviedla ukrajinská agentúra.

Denník poznamenal, že vedenie rakúskej Raiffeisen Bank International posudzovalo možnú výmenu aktív s ruskou sporiteľňou Sberbank, aby získalo vlaňajšie výnosy z Ruska, ktoré nemôže vyviezť pre obmedzenia zavedené ruskými úradmi.

01 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 02 - Modified: 2023-03-23 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Slepá a hluchá Čína. Koniec vojny nie je po samite o nič bližšie 03 - Modified: 2023-02-15 09:31:04 - Feat.: 1 - Title: Kryptomeny sú bublina, tvrdia slovenskí milionári. Hovoria, kam inam vložiť svoje peniaze
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:55