Španielsky premiér Pedro Sánchez. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ceny bytov v Madride spôsobujú premiérovi Sánchezovi problémy, rast spôsobuje krízu

17.06.2023, 12:16
Autor:
TASRTASR

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Madride v máji vzrástli medziročne o 4,9 percenta podľa údajov spoločností Idealista a Bloomberg City Tracker.

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Madride ďalej rastú, na rozdiel od väčšiny ostatných veľkých miest v Európe. To spôsobuje krízu v oblasti bývania a podkopáva snahy premiéra Pedra Sáncheza o znovuzvolenie.

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Madride v máji vzrástli medziročne o 4,9 percenta podľa údajov spoločností Idealista a Bloomberg City Tracker.

Rastúce úrokové sadzby Európskej centrálnej banky a klesajúca kúpna sila spotrebiteľov pritom viedli k poklesu cien nehnuteľností v piatich z ôsmich sledovaných miest. Ale v prípade Madridu nedostatok bytov udržiava tlak na trh.

Byty kupujú bohatší

Medziročný nárast cien rezidenčných nehnuteľností zaznamenali tiež Miláno (3,6 percenta) a Londýn (1,1 percenta). Vo Viedni ceny naopak ďalej klesajú, podľa údajov spoločnosti Immopreise sa znížili o 12,7 percenta.

Pretrvávajúci rast cien v Madride je znakom zhoršujúceho sa nedostatku bytov. Domácnosti v Španielsku pritom stále zápasia s vysokou infláciou a vyššími úrokmi z pôžičiek. Táto otázka sa stala pre Sáncheza politickým problémom pred predčasnými voľbami 23. júla.

image

Realitný expert pre HN: Ochladenie na trhu s bytmi je markantné, no skutočný prepad cien ešte len príde

"V prípade Madridu vidíme dva fenomény - turistiku a skupovanie bytov bohatšími," povedala Irene Lebrusanová, odborníčka na urbánnu sociológiu a výskumníčka z Medzinárodného centra pre starnutie. "Rodiny musia súťažiť s investičnými fondmi alebo zahraničnými investormi. Na bývanie sa stále hľadí ako na investíciu, nie ako na tovar, ktorý má sociálnu funkciu," dodala.

Sánchezova administratíva sa snažila zmierniť napätie tým, že v apríli schválila zákon o obmedzení zvyšovania nájomného na budúci rok na tri percentá.  Aj keď je to viac ako tohtoročný limit dve percentá, stále je to výrazne pod úrovňou inflácie. Vláda oznámila sériu politík v oblasti bývania, ktoré majú zmierniť krízu s bytmi, ale prílev peňazí zo zahraničia a nedostatok novej výstavby tlačia ceny nahor.

Napätý trh

Napätie na trhu presahujú bohaté štvrte španielskeho hlavného mesta. V robotníckych štvrtiach, ako sú Carabanchel, Latina a Villaverde, sa ceny nehnuteľností zvýšili o viac ako osem percent oproti predchádzajúcemu roku. Tieto okresy sú zvyčajne baštami Sánchezovej strany a ľavicovej strany Más Madrid. Tá je teraz súčasťou novej ľavicovej aliancie spolu s koaličnou stranou Podemos. Tieto strany už zaznamenali neúspechy. V lokálnych voľbách 28. mája získala konzervatívna strana Partido Popular najviac hlasov vo všetkých 21 okresoch Madridu.

Tento trend je evidentný v celom Španielsku. Podľa údajov spoločnosti Fotocasa z minulého týždňa ceny domov v jednotlivých regiónoch štyri mesiace po sebe medziročne rastú približne o desať percent. Ceny v populárnych letoviskách ako Palma de Mallorca, Malaga a Alicante dokonca stúpli o viac ako 17 percent.

image

Podpredsedníčka vlády Vašáková pre HN: Máme tu alibizmus úradníkov. Ak neuvidia 10 pečiatok, nepodpíšu to

Španielska centrálna banka v utorkovej správe o trhoch s nehnuteľnosťami poukázala na nedostatočnú výstavbu, prílev migrantov a zahraničných kupcov.

Nedostatočná ponuka bývania vo veľkých mestách po celej Európe bráni tlaku vyšších úrokových sadzieb na ceny bytov. Inflácia a vyššie náklady na financovanie pritom zasahujú aj sektor stavebníctva. Hrozí tak, že nedostatok bytov sa v najbližších rokoch ešte prehĺbi.

01 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Macron tvorí hranicu proti krajnej pravici. Taliansko a Španielsko však idú iným smerom 02 - Modified: 2023-06-12 10:01:56 - Feat.: 1 - Title: Choďte a zachráňte sa, povedala deťom umierajúca matka po páde lietadla v džungli. Samé blúdili 40 dní 03 - Modified: 2023-06-09 21:59:02 - Feat.: 1 - Title: Španielska radikálna ľavica ide do volieb spoločne, podporuje Sanchézove nádeje na znovuzvolenie
01 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 02 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 05 - Modified: 2024-04-25 10:50:10 - Feat.: - Title: Ceny španielskych výrobcov sa aj v marci prepadli o vyše osem percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:29