Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Neistá čínska ekonomika: Peking bude koordinovať finančnú podporu pri riešení dlhov lokálnych vlád

20.08.2023, 15:02
Autor:
TASRTASR

Financie mnohých miestnych samospráv sa zhoršili spolu s vážnym prepadom v kedysi silnom sektore nehnuteľností, pričom čoraz viac čínskych developerov nespláca svoje dlhy.

Čína bude koordinovať finančnú podporu pri riešení dlhových problémov lokálnych vlád. Uviedla to v nedeľu čínska centrálna banka vo svojom vyhlásení. Čínski politici sa snažia podporiť čoraz neistejšie zotavovanie ekonomiky a upokojiť investorov. Informujeme o tom na základe správy Reuters.

V piatok sa uskutočnilo spoločné stretnutie Čínskej ľudovej banky, najvyššieho finančného regulačného úradu a komisie pre cenné papiere. Dôvodom boli obavy, že prehlbujúca sa kríza realitného sektora sa začína prelievať do čínskeho finančného systému.

Úrokové sadzby

PBOC nečakane znížila niekoľko kľúčových úrokových sadzieb začiatkom minulého týždňa, ale analytici tvrdia, že doterajšie pohyby boli príliš malé a príliš neskoro, preto sú potrebné oveľa ráznejšie opatrenia na zastavenie spomaľovania ekonomiky.

Centrálna banka vo vyhlásení ďalej uviedla, že finančné úrady by mali koordinovať podporu pri riešení lokálnych dlhových rizík, zlepšiť nástroje na ich predchádzanie, posilniť monitorovanie rizík a pevne držať líniu pri predchádzaní systémovým rizikám.

image

Čínsky vývoz germánia v júli prudko vzrástol pred jeho obmedzením, zahraničie sa snažilo nakúpiť dopredu

Politbyro, najvyšší rozhodovací orgán vládnucej Komunistickej strany, koncom júla zopakovalo, že sa zameria na predchádzanie riziku zadlženia miestnych vlád. A sľúbilo súbor opatrení, no zatiaľ neboli oznámené žiadne plány.

Analytici sa domnievajú, že koordinovaný záchranný balík bude pravdepodobne zahŕňať kombináciu dodatočného financovania alebo refinančných kanálov, dlhových swapov a predĺženia platieb a možnej reštrukturalizácie dlhu.

Veľké riziko

Zadlžené obce predstavujú veľké riziko pre čínsku ekonomiku a finančnú stabilitu po rokoch nadmerných investícií do infraštruktúry a prudko rastúcich nákladov na boj proti ochoreniu COVID-19.

Financie mnohých miestnych samospráv sa zhoršili spolu s vážnym prepadom v kedysi silnom sektore nehnuteľností, pričom čoraz viac čínskych developerov nespláca svoje dlhy.

Agentúra Fitch Ratings začiatkom tohto mesiaca predpovedala, že čínska centrálna vláda sa bude snažiť vyhnúť priamej záchrane problémových obcí, pretože by to podkopalo dlhoročné úsilie politikov znížiť úroveň dlhu na lepšie zvládnuteľnú úroveň.

image

Čínsky prezident vyzýva krajinu k trpezlivosti v čase slabého rastu ekonomiky

Guvernér Čínskej ľudovej banky Pchan Kung-šeng, zástupca riaditeľa Národnej finančnej regulačnej správy Siao Jüan-čchi, podpredseda čínskej komisie pre cenné papiere Li Čchao a ďalší predstavitelia finančných oddelení na piatkovom stretnutí vyzvali tiež banky, aby zintenzívnili poskytovanie úverov.

Finančná podpora reálnej ekonomiky musí byť dostatočne silná a veľké banky by mali zvýšiť poskytovanie úverov, uvádza sa vo vyhlásení.

Analytici však upozorňujú, že mnohí spotrebitelia a spoločnosti nemajú náladu zvyšovať výdavky alebo pôžičky vzhľadom na mimoriadne neistú ekonomickú klímu. Nové bankové úvery klesli v júli na 14-ročné minimum.

01 - Modified: 2023-08-17 13:12:14 - Feat.: 0 - Title: Český expert pre HN: Rusko je oveľa logickejším partnerom Západu než Čína, s ktorou ho čaká nevyhnutný stret 02 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká analýza: Ako sa Čína snaží zachrániť svoj rast 03 - Modified: 2023-07-31 08:56:35 - Feat.: 1 - Title: Čínska ekonomika sa zadrháva. Ohrozuje to celý svet
01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:28