Ilustračná fotografia. FOTO: TASR /AP
StoryEditor

Európska únia bude chrániť strategické suroviny a zabezpečí dodávky, avizuje navýšenie domácich kapacít

14.11.2023, 12:37
Autor:
TASRTASR

Nové pravidlá pomôžu zvýšiť domáce kapacity pre kritické suroviny v rámci dodávateľského reťazca a doplnia iniciatívy na diverzifikáciu ich dodávok prostredníctvom medzinárodných partnerstiev.

Európska komisia privítala pondelňajšiu politickú dohodu medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu a členskými štátmi (Rada Európskej únie) o zákone o kritických surovinách. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Nový zákon stanovuje sériu komplexných opatrení na zabezpečenie prístupu Európskej únie k bezpečným, diverzifikovaným, cenovo dostupným a udržateľným dodávkam kritických surovín. To je podľa správy Eurokomisie nevyhnutné pre konkurencieschopnosť Európy, vrátane zeleného a digitálneho priemyslu, ako aj obrany a letectva.

Zvýšenie domácich kapacít

Nové pravidlá pomôžu zvýšiť domáce kapacity pre kritické suroviny v rámci dodávateľského reťazca a doplnia iniciatívy na diverzifikáciu ich dodávok prostredníctvom medzinárodných partnerstiev.

Dohodnuté referenčné hodnoty špecifikujú, že Únia by mala mať kapacitu do roku 2030 vyťažiť desať percent, spracovať 40 percent a recyklovať 25 percent svojej ročnej spotreby strategických surovín.

image

Nezávislá Únia. Europarlament prijal zákon o kritických surovinách, chce ním zvýšiť konkurencieschopnosť

Kompromisná dohoda medzi inštitúciami Únia zahŕňa aj cieľ zmierniť dopyt po kritických surovinách prostredníctvom efektívneho využívania zdrojov a technologického pokroku. Európska únia by mala diverzifikovať aj dovoz strategických surovín, aby sa nespoliehala na jeden zdroj dodávok pri viac ako 65 percent svojej spotreby.

Strategické projekty

Na posilnenie domácich kapacít Únie eurokomisia spolu s členskými štátmi identifikuje strategické projekty, ktoré budú profitovať z efektívnejších, rýchlejších a účinnejších povoľovacích postupov, ako aj uľahčeného prístupu k financiám.

Dohoda tiež rozširuje rozsah strategických projektov na tie, ktoré umožňujú výrobu materiálov nahrádzajúcich strategické suroviny.

Zákon okrem toho zabezpečuje, aby sa úsilie o vybudovanie bezpečných a udržateľných kritických hodnotových reťazcov surovín prostredníctvom strategických projektov v Európskej únii alebo v tretích krajinách vynakladalo v súlade s vysokými environmentálnymi, sociálnymi normami a normami riadenia.

Kriticky dôležitý význam

Dohoda zahŕňa, že zoznam kritických a strategických surovín sa stane súčasťou právnych predpisov Únie, pričom na ich zoznam pridáva aj hliník a syntetický grafit.

image

Eurokomisia vysvetlila detaily opatrení pre zaistenie kritických surovín v Únii. Dodávky môžu byť ohrozené

Kritické suroviny zo zoznamu Únie tam boli zaradené vzhľadom na ich strategický význam pre zelený a digitálny prechod a obranný a vesmírny sektor a tiež vzhľadom na predpokladaný nárast ich dopytu, ktorý prekročí predvídateľnú ponuku.

CRMA zavádza zároveň aj efektívne monitorovanie kritických dodávateľských reťazcov surovín a povinnosť pre veľké spoločnosti vykonávať hodnotenia rizík svojich dodávateľských reťazcov. Predpokladá aj koordináciu zásob strategických surovín medzi členskými štátmi Európskej únie.

Politickú dohodu budú musieť ešte formálne schváliť poslanci Európskeho parlamentu a ministri členských krajín.

01 - Modified: 2023-10-10 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Situácia sa nezlepšuje, len chýbajú iné lieky 02 - Modified: 2023-09-14 13:35:49 - Feat.: 1 - Title: Nezávislá Únia. Europarlament prijal zákon o kritických surovinách, chce ním zvýšiť konkurencieschopnosť 03 - Modified: 2023-11-08 11:19:35 - Feat.: 1 - Title: Bojkot ruských energií poškodil svetovú energetickú bezpečnosť, vyhlásil Lavrov. Európu nazval vazalom USA
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:37