Nadpriemerná životná úroveň či vyššia kúpna sila je v hlavných mestách a ich okolí ovplyvnená aj nízkou mierou nezamestnanosti. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Životná úroveň hlavných miest V4 prudko rástla. Ako dopadla v porovnaní Bratislava?

03.09.2024, 11:33
Autor:
TASRTASR
  • Regióny všetkých hlavných miest V4 zaznamenali za poslednú dekádu nárast populácie.
  • Nadpriemerná životná úroveň či vyššia kúpna sila je v hlavných mestách a ich okolí ovplyvnená aj nízkou mierou nezamestnanosti.

Regióny hlavných miest krajín Vyšehradskej skupiny (V4) zaznamenali v poslednom desaťročí rast životnej úroveň obyvateľstva. Týmto mestám sa úspešne podarilo prekonať následky hospodárskej krízy a etablovať sa v rámci Európskej únie.

image

Zlatá česká koruna a forint na veky vekov. Prečo máme z krajín Vyšehradskej štvorky euro ako jediní?

Medzi metropolami krajín V4 je pritom Varšava najzaujímavejšou investičnou lokalitou. Informovala o tom v utorok analytička finančnej skupiny Wood & Company Eva Sadovská.

Najvyššia úroveň v Prahe

Spomedzi regiónov metropol V4 by mala najvyššiu úroveň dosahovať Praha s hodnotou 207 percent z priemeru Európskej únie. Nasleduje región Varšavy s úrovňou 162 percent, región Budapešti dosiahol úroveň 158 percent a Bratislavský kraj 146 percent.

image

Objavte skryté klenoty Prahy

"Regióny všetkých hlavných miest V4 zaznamenali za poslednú dekádu nárast populácie, a to aj napriek tomu, že niektorým krajinám ako celku počet obyvateľov za dekádu klesol. Nadpriemerná životná úroveň či vyššia kúpna sila je v hlavných mestách a ich okolí ovplyvnená aj nízkou mierou nezamestnanosti. Ukázalo sa, že sledované metropoly nezaznamenali významné prepady počtu zamestnaných ani počas pandémie," priblížila odborníčka.

Rozvoj administratívnych budov

Okrem vysokej zamestnanosti by sa v týchto mestách mala taktiež koncentrovať a neustále rozvíjať stavba administratívnych budov, nákupných centier, logistických centier, priemyselných parkov a rezidenčných komplexov.

image

Poľská ekonomika zrýchlila rast takmer dvojnásobne, výsledky podporila domáca spotreba

Tempo ich vývoja pritom podľa Sadovskej korešponduje s aktuálnym a očakávaným ekonomickým vývojom. Rast podľa nej zaznamenali najmä administratívne budovy, pričom najväčší rozvoj, a to o 51 percent v poslednom desaťročí, zaznamenala Varšava.

Hlavné mesto Poľska je podľa analytičky spomedzi krajín V4 najzaujímavejšie z hľadiska investícií.

image

Nezamestnanosť v eurozóne klesla v júli na historické minimum

V rámci prieskumu zameranom na preferencie európskych investorov do realít sa Varšava umiestnila v top desiatich investorských destináciách, konkrétne na ôsmom mieste.

Poľsko malo celkovo ako krajina obsadiť tretiu priečku v tomto rebríčku po Veľkej Británii a Nemecku.

01 - Modified: 2024-09-14 05:07:06 - Feat.: - Title: Do pražského metra presakuje voda, časť Pardubíc sa chystá na evakuáciu 02 - Modified: 2024-09-13 09:57:19 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia rozširujú výstrahy, najvyššie varovanie pred povodňami platí aj pre hlavnú metropolu 03 - Modified: 2024-09-12 11:56:06 - Feat.: - Title: Bratislavské Račianske vinobranie sa nakoniec uskutoční, bude však komornejšie a vo vnútri 04 - Modified: 2024-09-13 08:13:27 - Feat.: - Title: Toto leto objavili Bratislavu Číňania. Čo v hlavnom meste najčastejšie vyhľadávajú zahraniční hostia? 05 - Modified: 2024-09-12 08:37:37 - Feat.: - Title: Letisko M. R. Štefánika v auguste vybavilo viac než 300-tisíc cestujúcich, najviac leteli do Turecka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. september 2024 12:17