Elon MuskReuters
StoryEditor

Mediálne vystupovanie a kontroverzie Muska pripomínajú Trumpa

14.08.2018, 13:29
Podľa odborníkov zo Slovenskej spoločnosti pre vesmírnu politiku na čele s predsedom Tomášom Hrozenským je spolupráca slovenských vedcov so spoločnosťou SpaceX nepravdepodobná.

Čo treba podľa vás hľadať za úspechom Muska?

Najmä odvážne futuristické vízie, z ktorých niektoré dokázal pretaviť do reality. Napríklad spektakulárne pristávanie nosných rakiet a ich do nedávnej minulosti ťažko mysliteľné opätovné využitie v praxi alebo modely áut Tesla, ktoré sa tešia mimoriadnemu záujmu zákazníkov, najmä v USA.

Na svoje konto si však píše aj kontroverzie, čo treba za nimi hľadať?

Jeho mediálne vystupovanie a kontroverzie, nech sú akékoľvek, pripomínajú svojim spôsobom amerického prezidenta Donalda Trumpa. Je za nimi snaha ovládnuť mediálny priestor a verejnú mienku a nadchnúť všeobecnú verejnosť, v prvom rade pre marketingové účely. Aj takýto kritickejší pohľad však treba vnímať v kontexte úspechov, ktoré SpaceX za roky svojho pôsobenia dosiahlo.

Keď sa pozrieme do histórie, ktorý jeho počin chápete za najprínosnejší?

Najviac užívateľov určite prišlo do styku s platobným systémom Paypal, vďaka ktorému Musk enormne zbohatol. SpaceX, Hyperloop, Tesla, solárne elektrárne, či batérie patria medzi jeho neskoršie aktivity, zato sa tešia veľkej mediálnej pozornosti. Medzi užitočné produkty určite patria nové generácie batérií a solárnych článkov alebo pristávanie stupňov nosných rakiet, dokonca na autonómnej platforme na mori, a ich opätovné využitie. Jeho spoločnosť SpaceX sa počas posledných rokov preukázala ako spoľahlivý partner americkej NASA. Technologické postupy pri zhotovovaní nosných rakiet SpaceX, napríklad využívanie 3D tlačiarní na výrobu komponentov, zásadne znížilo cenu letov do vesmíru za kilogram materiálu vyneseného na obežnú dráhu.

Vesmírny analytik Jan Lukačevič v dávnejšom rozhovore pre HN uviedol, že Musk vytvára nereálny dojem, ako vyzerá vesmírny výskum, čo sa týka jeho príliš optimistických odhadov kolonizácie Marsu. Preto čo podľa vás robí?

Za optimizmom treba hľadať návrat ku strateným ideálom o prítomnosti ľudí vo vesmíre ako aj prilákanie nových finančných zdrojov od investorov. Pravdou je, že záujem vo verejnosti o kozmické lety s ľudskou posádkou je vďaka Muskovi snáď najvyšší od šesťdesiatych rokov minulého storočia a letov Apollo. Musk je vynikajúcim marketingovým stratégom. Pre SpaceX dokázal pritiahnuť predovšetkým v širokej verejnosti zásadnú a hlavne pozitívnu mediálnu pozornosť smerom k vesmírnym aktivitám. Možno za tým stojí aj relatívny útlm vládnych agentúr ako NASA a ROSCOSMOS pri vývoji letov s posádkou do vesmíru.

K najväčším posledným vesmírnym míľnikom sa radí pristátie Falcon Heavy na začiatku roka. Čo vieme najbližšie od Muska očakávať?

Vo vesmírnom sektore sa čaká obnovenie letov do vesmíru s ľudskou posádkou z americkej pôdy, hlavne formou dopravy astronautov na medzinárodnú vesmírnu stanicu súkromnými spoločnosťami cez kontrakty s NASA. Okrem SpaceX a jeho modulu Crew Dragon, má kontrakt podpísaný aj spoločnosť Boeing s modulom CST-100 Starliner. V prípade Boeingu aj SpaceX však nedávno boli medializované ďalšie odklady týchto projektov, posúvajúce pilotované lety k Medzinárodnej vesmírnej stanici opäť na neskorší termín, respektíve až po roku 2019. Na druhej strane, SpaceX je v čoraz atraktívnejším partnerom aj pre americký vojenský vesmírny sektor, k čomu patrí vynášanie vojenských družíc do kozmu. Dokáže efektívne bojovať v konkurenčnom boji pre vojenské vládne zákazky s tradičnejšími kontraktormi akými sú napríklad Boeing či Lockheed Martin. Práve v tejto oblasti sa predpokladá budúce možné využívanie raketového nosiča Falcon Heavy. Treba však spomenúť aj problémy, ktoré firmy Elona Muska majú. Tesla je od svojho vzniku každoročne v strate a väčšina projektov má veľké oneskorenie.

Je Musk nejakým motorom pre našich výskumníkom alebo nás nejak priamo ovplyvňuje?

Aktivity Muska najmä cez SpaceX vyvolávajú nadšenie najmä v súkromnom sektore alebo v startupovej komunite. Jeho aktivity prispievajú aj k popularizácii vesmíru ako takému. Určite však stojí za zmienku to, že možnosť práce pre slovenských vedcov s spoločnosti SpaceX je takmer nereálna, nakoľko technológie, ktoré táto spoločnosť produkuje, podliehajú striktnej kontrole, utajeniu a štátnej regulácií. K práci na takýchto projektoch je nutné mať občianstvo USA alebo špeciálne víza.

Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA)

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:24