StoryEditor

Ako rozširovali Marsovci svoj biznis?

31.05.2020, 00:00
Veľkú vzpruhu pre biznis priniesla rodinnému impériu druhá svetová vojna.

Americkí vojaci bojujúci v Európe či vo východnej Ázii často dostávali potravinové balíčky obsahujúce práve kaloricky bohaté čokoládové tyčinky. Tie sa zároveň stali obľúbenými darčekmi, ktoré príslušníci ozbrojených síl USA na oslobodených územiach rozdávali spolu so žuvačkami miestnym deťom. Mnohé z nich dovtedy podobné dobroty nielenže neochutnali, ale ani nevideli.
Forrest Mars pritom s vývojom nových produktov nezaháľal ani počas najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva. V roku 1941 predstavil svetu M&Ms, teda malé kúsky čokolády obalené v cukrovej poleve rôznych farieb v balíčku. Ide v podstate o veľmi podobný produkt tomu, ktorý aj my na Slovensku poznáme pod názvom lentilky. Tie pritom v susednom Česku už od roku 1907 vyrába spoločnosť Sfinx, ktorá dnes patrí pod medzinárodný koncern so sídlom vo Švajčiarsku Nestlé.

M&Ms odlíšite od lentiliek z českého Holešova tým, že je na nich potravinárskou farbou vytlačené veľké písmeno M. Forrest Mars odmietal obvinenia, že by nápad s novými cukrovinkami odkukal od českých lentiliek. Tvrdil, že sa inšpiroval vojakmi bojujúcimi v španielskej občianskej vojne v 30. rokoch minulého storočia. Aby sa im čokoláda v horúcich juhoeurópskych vojnových dňoch neroztopila, obalili si ju práve do cukrovej polevy.
Rôzne produkty v ďalších a ďalších potravinárskych segmentoch pribúdali aj po vojne. V roku 1964 sa riadenie dostalo pod jednu strechu vo forme koncernu Mars Incorporated, ktorý v tejto podobe funguje dodnes. To už s vedením spoločnosti pomáhali otcovi Forrestovi jeho tri deti – Forrest Edward, John Franklyn a Jacqueline. A tie sa nepochybne pričinili o ďalšie zveľadenie bohatstva Marsovcov. To stále zostáva v rukách rodiny, ktorá firmu odmieta predať či aspoň malú časť majetku darovať na charitu.

Keď Forrest senior v roku 1999 v úctyhodnom veku 95 rokov zomieral, na účte mal štyri miliardy dolárov. Podľa najnovšieho rebríčka miliardárov zostaveného magazínom Forbes vlastnia v súčasnosti John Franklyn a Jacqueline zhodne po 24,7 miliardy dolárov. Obaja tak v spomínanom rebríčku uzatvárajú tretiu desiatku svetových miliardárov.
Rovnakú sumu si podelili štyri dcéry Forresta Edwarda, ktorý pred pár rokmi zomrel – Victoria, Marijke Elizabeth, Pamela Diane a Valerie Anne. Celkový majetok rodiny tak podľa aktuálnych čísiel prekračuje 74 miliárd dolárov.

Väčšina široko rozvetveného príbuzenstva Marsovcov pracuje práve pre rodinné impérium. Vo firme tak pôsobí už tretia, štvrtá, ale i piata generácia rodiny, priami potomkovia zakladateľa Franklina Clarencea.

Marsovci sa často chvália, že každá generácia priniesla do firmy niečo nové a priložila tak ďalší kamienok ku skladačke obrovského majetku rodiny. Tá je dnes v Spojených štátoch tretia najbohatšia – hneď po Waltonovcoch, ktorí ovládajú najväčšiu maloobchodnú sieť na svete z hľadiska tržieb Walmart, ako aj Kochovcoch aktívnych v širokom spektre priemyselných odvetví od ropných rafinérií až po výrobu hnojív či toaletného papiera.
Súčasná generácia Marsovcov rozšírila rodinné impérium o dôležitý segment žuvačiek. V roku 2008 získala za 23 miliárd dolárov tradičného producenta Wrigley. Ak si teda dnes kúpite žuvačky Orbit, Hubba Bubba či Winterfresh, tak vedzte, že aj touto troškou prispievate k ďalšiemu rozširovaniu bohatstva Marsovcov.
V roku 2017 sa zase do náruče Mars Incorporated za 7,7 miliardy dolárov dostala spoločnosť VCA Animal Hospitals so sídlom v kalifornskom Los Angeles, ktorá prevádzkuje tisíc zvieracích nemocníc.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 03 - Modified: 2024-03-25 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s umelcom hrozí blázincom: „Označil ma za zúrivú myš.“ Čitateľka nám rozpovedala svoj príbeh! 04 - Modified: 2024-03-22 10:53:42 - Feat.: - Title: Zlatica (56): Neslušný návrh. Manžel ako vždy hypnotizoval obrazovku, tak som mávla rukou a išla! 05 - Modified: 2024-02-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Čitetľka Dáša (63): Manželova fatálna zmena vo mne vyvolala paniku. Napadlo ma, že pije či je neverný
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 04:27