StoryEditor

Ktoré oblasti sa plánujú skúmať v blízkej budúcnosti?

27.10.2017, 08:31
Predmetom skúmania sú ďalšie tri oblasti.

Ďalšia trojica, ktorá sa bude na Slovensku podrobne skúmať, je pôdohospodárstvo, ohrozené skupiny a zamestnanosť a mzdy vo verejnej správe.

Desatina všetkých výdavkov

Práve platy vo verejnej správe predstavujú bezmála desatinu všetkých výdavkov. Analýzy by mali priniesť odpoveď na to, koľko zamestnancov štátnej a verejnej správy potrebujeme platiť, či sú ohodnotení dostatočne, prípadne aká je ich produktivita. Momentálne má Slovensko oproti priemeru EÚ menej zamestnancov verejnej správy na celkovej zamestnanosti, takisto ich platy na HDP sú pod priemerom EÚ.

Rómovia na okraji

Ďalšou dôležitou oblasťou, ktorú bude Hodnota za peniaze skúmať, sú ohrozené skupiny. A to konkrétne, ako efektívne sa vynakladajú peniaze na marginalizované rómske komunity, neúplné rodiny, ohrozené deti a zdravotne postihnutých či bezdomovcov.

Najrozsiahlejší problém je vylúčenie Rómov na okraj spoločnosti. V prípade marginalizovaných rómskych komunít sú segregácia, nezamestnanosť, nízka úroveň vzdelania a zdravia, zlé bytové podmienky a chudoba nielen príčinami, ale aj dôsledkom sociálneho vylúčenia a diskriminácie, čím nadobudli medzigeneračný charakter, konštatuje správa.

A napokon, Hodnota za peniaze má v pláne posvietiť si na to, ako sa vynakladajú peniaze z eurofondov na poľnohospodárstvo či aká je efektivita priamych platieb poľnohospodárom.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 05:37