CRTV
StoryEditor

Ako chce západoafrická krajina prilákať investorov?

13.12.2020, 23:00
Reformný program Nguteho kabinetu zahŕňa výrazné zlepšenie v siedmich kľúčových indikátoroch rebríčka Doing Business.

Príslušné opatrenia by sa do praxe mali začať zavádzať už budúci mesiac. Finalizované by mali byť koncom marca budúceho roka, keď už podľa odhadov vlády bude nákaza minulosťou a ekonomika začne opäť prudko rásť.
Dôležitou súčasťou plánu je rozsiahla digitalizácia podnikateľského prostredia a odbúranie zbytočnej byrokracie či neraz nezmyselných poplatkov. Záujemcom o rozbehnutie vlastného biznisu by sa mal výrazne zjednodušiť proces založenia firmy online. Nebudú už potrebné stohy papierových dokumentov, ktoré sa doteraz vyžadovali. Postačia formuláre v elektronickej verzii. Takisto sa dramaticky zníži minimálny vklad pri založení spoločnosti s ručením obmedzeným zhruba na päť percent doterajšej sumy.
Vláda takisto sľubuje viac investícií do budovania elektrických sietí aj telekomunikačnej a internetovej infraštruktúry. Významne by sa mali okresať rôzne administratívne poplatky pri exporte či importe. Na stole je plán zníženia firemnej dane, ktorá aktuálne dosahuje 33 percent. A veľké zmeny by sa mali diať aj vo sfére boja proti korupcii. Práve tá totiž odrádzala mnohých podnikateľov aj zahraničných investorov – v Kamerune ste často nemohli založiť biznis, pokiaľ ste nedali úradníkovi do vrecka patričné „všimné“. Úplatkárstvo by podľa nových pravidiel malo byť oveľa ostrejšie sledované a prísnejšie postihované.

Zvýšiť by sa mala aj podpora startupov, ktoré v Kamerune zažívajú veľký boom. Na ne stavili aj v anglofónnej časti, kde budujú digitálne centrum Silicon Mountain. „Tým, že kríza škrtla veľkú časť pracovných miest, sa veľa mladých Kamerunčanov obracia k podnikaniu. Je to dobrý znak, pretože čoraz viac mladých ľudí si uvedomuje svoj potenciál a príležitosti,“ cituje portál Business in Cameroon Serga Essa, zakladateľa a šéfa poradenskej spoločnosti Glencoe Advisory v Douale, komerčnej metropole Kamerunu.
Podľa neho žijeme v digitálnej ére, ktorá umožňuje komukoľvek založiť si internetový obchod či startup. „Tento trend má veľký dosah na všetky ekonomické sektory a dnes je jedným z kľúčových motorov rastu,“ doplnil Esso.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-14 17:30:00 - Feat.: - Title: V Kamerune otvorili múzeum o kráľovstve, ktorého tradície sú na zozname Unesco 03 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 04 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 07:57