Reuters
StoryEditor

Tam, kde sa zrodil človek. Kolíska ľudstva sa ekonomicky stavia na nohy

15.11.2020, 23:00
Etiópia zažíva prudký rozvoj. Zo zaostalej poľnohospodárskej krajiny smeruje k titulu hospodárskeho lídra východnej Afriky.

Ešte pred tromi desaťročiami sa nám spájala najmä s občianskou vojnou, ekonomickými problémami a obrovskou biedou. Médiá prinášali obrázky detí trpiacich podvýživou a hladomorom. Celý svet sa jej ponáhľal na pomoc a v mysliach ľudí zo západnej pologule išlo o jednu z najchudobnejších krajín planéty.
Takmer stomiliónová Etiópia dnes patrí medzi štáty s najväčším ekonomickým potenciálom na čiernom kontinente. Jej rast sa v uplynulých rokoch pohyboval medzi siedmimi až desiatimi percentami hrubého domáceho produktu, čo je nielen na africké pomery výrazne nadpriemerný výkon. A mierny rast si udrží aj tento rok, keď by sa väčšina svetových ekonomík mala v dôsledku ťažkých strát spôsobených pandémiou koronavírusu prepadnúť do mínusu.
Prečítajte si, čo pomohlo Etiópii, aby sa z čiernej diery Afriky stala jej nádejným premiantom, ako chce stimulovať svoj ďalší rast aj akú ekonomickú budúcnosť jej predpovedajú experti.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 23:30