archív
StoryEditor

Ako v sci-fi filmoch. Presunie sa preprava do vzduchu?

19.07.2021, 12:37
Architekti mestskej infraštruktúry vidia budúcnosť v leteckom transporte ľudí či tovarov. V USA testujú takéto projekty už dnes.

Lietajúce autá, ktoré sa v nekonečných radoch vznášajú nad temným megapolisom a na presne nalinajkovaných trasách vozia pasažierov až do ich príbytkov. Do posledného centimetra zastavaný povrch zeme, ktorý patrí výlučne veľkým železobetónovým obytným, kancelárskym či obchodným komplexom. A umelou inteligenciou ovládané drony, ktoré namiesto nákladných vozidiel alebo vlakov prepravujú tovary na linke výrobca – predajca – konečný spotrebiteľ.

Aj takto si ešte pred pár desaťročiami predstavovali tvorcovia utopistických románov a vedecko-fantastických filmov transport budúcnosti. Hollywoodske sci-fi snímky ako Blade Runner alebo Total Recall sú plné futuristických dopravných prostriedkov letiacich pomedzi mrakodrapy uprostred mestskej džungle. Prepravujú nielen ľudí, ale aj tovary každodennej spotreby.

Hoci dnes sa nám mnohé z týchto fantázií ešte stále javia ako číry výmysel, niektoré sa už pomaly začínajú stávať realitou. V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, prečo by práve vzduch mal byť v budúcnosti priestorom, cez ktorý budú ľudia realizovať svoje kroky a nákupy, čo sa už v tomto smere podarilo uskutočniť aj či tu môže zohrávať hlavnú úlohu elektromobilita.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 07:46