Amazon
StoryEditor

Urýchlila pandémia nasadenie dronov?

19.07.2021, 12:53
Čo je na Slovensku ešte stále hudbou bližšej či vzdialenejšej budúcnosti, začína už teraz v niektorých krajinách sveta naberať konkrétne obrysy.

A pomohla tomu aj pokračujúca pandémia koronavírusu.

Príkladom sú Spojené štáty, kde má ambíciu stať sa priekopníkom v doručovaní tovarov dronmi najväčší globálny internetový obchod Amazon. Spoločnosť najbohatšieho muža na svete Jeffa Bezosa získala vlani od amerického Federálneho úradu pre letectvo povolenie nasadiť do premávky flotilu dronov Prime Air. Tie by sa tak onedlho mohli dostať do vzduchu. „Znamená to, že úrady dôverujú službe autonómneho doručovania dronmi, ktorá sa jedného dňa rozšíri do celého sveta,“ citoval pred časom portál americkej spravodajskej stanice NBC News Davida Carbona, viceprezidenta Amazonu zodpovedného za projekt Prime Air.

Amazon pritom nie je jediný, kto sa tejto oblasti intenzívne venuje a snaží sa vyhrať preteky o čo najrýchlejšie nasadenie dronov do pravidelnej prevádzky. Pred niekoľkými týždňami získala príslušný certifikát aj izraelsko-americká spoločnosť Flytrex. Chystá sa v krátkej budúcnosti doručovať obyvateľom mesta Fayetteville v americkom štáte Severná Karolína potraviny a ďalšie tovary z najväčšieho globálneho maloobchodného reťazca Walmart a z ďalších retailových sietí.

Drony môžu aspoň zatiaľ lietať do vzdialenosti jednej míle, teda 1,6 kilometra. Stroje dosiaľ testovali nad neobývanými oblasťami, teraz však budú môcť lietať už aj nad hlavami bežných ľudí vo výške približne 20 metrov.

Prípravu podobného projektu v americkom štáte Ohio oznámil prednedávnom aj reťazec Kroger. Drony testujú taktiež v ďalších krajinách. Vývoj tejto technológie urýchlila pandémia, ktorá uzavrela reštaurácie a mnohé obchody. Ľudia boli vo väčšine prípadov nútení nakupovať si online, prípadne si dať jedlo doviezť z reštaurácií donáškovými službami. Toto všetko by už v blízkej budúcnosti mohli zabezpečovať práve drony.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 09:12