TASR/AP
StoryEditor

Boj proti korupcii či úspechy firiem. Ako vyzerá fínska lekcia z úspechu?

04.01.2022, 10:12
So severskou krajinou nás spája hokej či veľkosť populácie, v mnohých veciach by sme si však od nich mohli brať príklad. Jednou z nich je boj proti korupcii.

So Slovenskom ho spája hneď niekoľko vecí. Rovnako ako naša krajina je obklopené väčší susedmi, s ktorými v minulosti zažilo nejednu ťažkú chvíľu – Švédskom, ku ktorému patrilo takmer sedem storočí, ale najmä Ruskom, ktoré ho dodnes drží provokáciami svojich stíhačiek či plavidiel v pohotovosti. Jeho obyvatelia majú podobne ako my radi hokej. A populačne je nám najbližšie zo všetkých európskych a okrem Singapuru aj svetových krajín, hoci jeho rozloha je takmer sedemnásobne väčšia než tá slovenská.

S Fínskom nás však viacero vecí aj rozdeľuje. Žiaľ, väčšinou v náš neprospech. Ide nielen o životnú úroveň či ekonomickú vyspelosť, ale aj boj proti korupcii a nadbytočnej byrokracii, transparentnosť podnikateľského prostredia alebo úspešnosť firiem vo svete. „Slovensko má medzi Fínmi veľmi dobrú reputáciu. Je to vďaka hokeju, keďže vo fínskej lige hralo alebo stále hrá mnoho vynikajúcich slovenských hráčov, ale i tým, že máme takmer rovnako veľkú 5,5-miliónovú populáciu a niektoré podobné problémy,“ uviedol pre HN Topi Paananen, šéf fínskeho producenta stavebných materiálov Peikko.

Aktuálny fínsky EY Podnikateľ roka Topi Paananen si vybral práve Slovensko za dôležitú krajinu pre zahraničnú expanziu svojej firmy. V spoločnosti Peikko Slovakia v Kráľovej nad Váhom zamestnáva zhruba 400 ľudí. Je to najviac zo všetkých štátov, kde jeho koncern pôsobí – dokonca viac než v domácom Fínsku. A napriek niektorým neduhom spojeným so slovenským podnikateľským prostredím je u nás spokojný. Nechystá sa zo Slovenska odísť – práve naopak, investuje do modernizácie továrne neďaleko Šale.

Prečítajte si, prečo je Fínsko zaujímavá krajina, s akými problémami bojuje a v čom môže byť inšpiráciou aj pre nás.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 15:46