StoryEditor

Starosta Veszprému pre HN: Hlavným ťahákom je stále Balaton. Návštevníkov však chceme prilákať aj mimo leta

01.11.2023, 10:33
  • Starosta maďarského Veszprému Gyula Porga vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako Veszprému pomáha vo zvyšovaní počtu turistov titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2023.
  • Čím chce na Balaton lákať návštevníkov aj mimo letného obdobia.
  • Zástupcovia ktorých národností najčastejšie chodia do tohto kúta Maďarska. 

Veszprém nesie tento rok titul Európske hlavné mesto kultúry. Pomohlo to zvýšiť záujem o vaše mesto zo strany domácich i zahraničných turistov?

Nepochybne áno. Čísla, ktoré môžeme poskytnúť, jednoznačne ukazujú, že počet návštev zahraničných turistov sa tu zvyšuje. A rovnako i počet nocí, ktoré v našom meste strávia. Zároveň je nám však jasné, že veľkou turistickou atrakciou je pre mnohých ľudí práve Balaton. Takže sme uvažovali nad tým, ako v propagácii prepojiť Veszprém s Balatonom. Veľmi nám v tom pomohol práve titul Európskeho hlavného mesta kultúry, keď sme vytvorili projekt Veszprém-Balaton 2023.

image

Starosta maďarského Veszprému Gyula Porga je presvedčený, že región okolo Balatonu má čo ponúknuť turistom obľubujúcim históriu či gastronómiu. FOTO: Veszprem.hu

Balaton sa mnohým Slovákom či iným zahraničným turistom spája predovšetkým s letnou dovolenkou. Pomôže práve spomínaný projekt upriamiť ich pozornosť aj na obdobie mimo veľkých prázdnin?

Veríme, že určite áno. A presne to je aj naším zámerom. Hlavnou výzvou je pozvať ľudí, aby sem prišli na dovolenky nielen počas troch letných mesiacov, keď sa môžu kúpať v jazere Balaton či navštíviť prázdninový Veszprém, ale im zároveň ukázať, že tento región je zaujímavý počas celého roka. Teda nielen v lete, ale doslova od začiatku januára až do konca decembra.

image

Maďari stavili na umenie. Turistov má späť pritiahnuť Balaton i Veszprém – Európske hlavné mesto kultúry 2023

Darí sa vám túto výzvu skutočne napĺňať?

Myslím si, že áno. To, čo sme sa rozhodli urobiť, sme naozaj aj dosiahli. Podarilo sa nám presvedčiť ľudí, aby predĺžili obdobie, počas ktorého prichádzajú na Balaton a do Veszprému. A to i vďaka tomu, že sme trvanie kultúrnych programov natiahli nielen na leto, ale aj na ostatné ročné obdobia.

Čo teda môže byť pre zahraničných návštevníkov zaujímavé mimo letného obdobia?

Určite to je naša gastronómia a víno, ale tiež náboženský alebo historický turizmus. Pamätihodností tu máme skutočne veľa. A teraz nehovorím iba o Veszpréme, ale o celom regióne. Veszprémska župa je totiž plná rôznych historických miest, ktoré stoja za návštevu a prehliadku.

image

Podpora gastronómie? Príkladom nám môže ísť Maďarsko, hovorí pre HN prvý slovenský michelinský šéfkuchár

Ako zvyšujete povedomie o nich?

Rôznymi spôsobmi. Chceme napríklad uľahčiť rozvoj kultúrneho turizmu tým, že sme verejnosti otvorili úplne nové priestory, ktoré sme predtým využívali na iné účely, prípadne dlhé roky neboli vôbec využívané. Priniesli sme sem tak nový život, organizovali sme programy v rôznych historických budovách, ktoré pôvodne neboli na tieto veci určené. Teraz hovorím napríklad o kláštoroch či iných objektoch, ktorých je okolo jazera veľmi veľa. A práve z takýchto miest sme urobili centrá kultúrnych programov. 

Ktoré národnosti tvoria väčšinu návštevníkov vášho regiónu?

Hlavnými národmi sú Nemci a Rakúšania – tých sem tradične chodia najväčšie počty. Ďalej tu máme množstvo ľudí zo susedných krajín, ako sú Slováci, ale aj Poliakov či dovolenkárov z Česka. Veľmi silný je aj domáci maďarský turizmus. Musím však pripomenúť jednu vec – veľmi ma mrzí, že Európska únia nepodporuje dostatočne tieto naše snahy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám -1% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-30 13:34:19 - Feat.: 0 - Title: Maďari stavili na umenie. Turistov má späť pritiahnuť Balaton i Veszprém – Európske hlavné mesto kultúry 2023 02 - Modified: 2023-10-15 10:14:19 - Feat.: 0 - Title: Podpora gastronómie? Príkladom nám môže ísť Maďarsko, hovorí pre HN prvý slovenský michelinský šéfkuchár 03 - Modified: 2023-10-06 11:15:16 - Feat.: 0 - Title: Český expert Kořan pre HN: Ak Fico zostaví vládu, vráti s Orbánom veľkú politiku na pôdu Vyšehradskej štvorky
01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 05:49