StoryEditor

Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma

07.11.2023, 14:24

Hospodárska kríza začiatkom 20. storočia, „pritlačila“ aj miestnych. Nechovali husi už len pre seba, ale predávali ich na trhoch v Pezinku. Neskôr ich podávali už u seba doma.

K jesennému obdobiu u nás tradične patrí nielen vinobranie, ale aj jedenie husacieho mäsa. Pečená hus, husacia pečienka a k tomu domáce lokše, to je sortiment, ktorý ponúkajú rodinné pohostinstvá prakticky po celom Slovensku. Najväčšiu slávu si však získala obec Slovenský Grob. Hoci toto je spolu so Svätým Jurom a Limbachom asi najznámejšie miesto, čo sa týka husacích hodov, na hus sa dá zájsť napríklad aj na severe Slovenska, hoci je to menej typické miesto.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-18 11:58:53 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň priniesla Slovensku extrémne málo snehu na horách, zhodli sa klimatológovia 02 - Modified: 2024-11-26 18:07:12 - Feat.: - Title: VEĽKÝ PREHĽAD Tipy na jesenné výlety, ktorými ohúriš kamošov aj svoju polovičku. Tieto miesta na Slovensku neprehliadni 03 - Modified: 2024-11-06 23:37:01 - Feat.: - Title: Cesta z jesennej depresie: praktické rady pre lepšiu psychickú pohodu 04 - Modified: 2024-11-06 19:27:42 - Feat.: - Title: Cesty ako ľad aj bez mrazov. Na vodičov striehne nenápadný a nebezpečný jav jesene 05 - Modified: 2024-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie jesenné filmy. Nalaď sa na sychravé počasie jedinečnými príbehmi, ktoré si zahrejú dušu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
22. december 2024 09:42