StoryEditor

Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma

07.11.2023, 14:24

Hospodárska kríza začiatkom 20. storočia, „pritlačila“ aj miestnych. Nechovali husi už len pre seba, ale predávali ich na trhoch v Pezinku. Neskôr ich podávali už u seba doma.

K jesennému obdobiu u nás tradične patrí nielen vinobranie, ale aj jedenie husacieho mäsa. Pečená hus, husacia pečienka a k tomu domáce lokše, to je sortiment, ktorý ponúkajú rodinné pohostinstvá prakticky po celom Slovensku. Najväčšiu slávu si však získala obec Slovenský Grob. Hoci toto je spolu so Svätým Jurom a Limbachom asi najznámejšie miesto, čo sa týka husacích hodov, na hus sa dá zájsť napríklad aj na severe Slovenska, hoci je to menej typické miesto.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť 02 - Modified: 2023-10-11 15:49:10 - Feat.: - Title: Denim, trenčkot či predĺžená vesta? Po týchto bundách by ste mali siahnuť túto jeseň 03 - Modified: 2023-10-12 07:05:47 - Feat.: - Title: Chrípka už udiera, ruší vyučovanie na prvých školách. Toto o nej potrebujete vedieť (otázky a odpovede) 04 - Modified: 2023-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Fenomén jesene. Kam a prečo miznú padajúce listy 05 - Modified: 2023-09-20 13:14:49 - Feat.: - Title: Psychika sa môže s jeseňou zhoršiť. Náročnejšie je však iné ročné obdobie, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
08. november 2023 09:45