Podávaním husacieho mäsa sa preslávila najmä obec Slovenský Grob.SNÍMKA: TASR/Michal Svítok
StoryEditorZa vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma
Hospodárska kríza začiatkom 20. storočia, „pritlačila“ aj miestnych. Nechovali husi už len pre seba, ale predávali ich na trhoch v Pezinku. Neskôr ich podávali už u seba doma.
K jesennému obdobiu u nás tradične patrí nielen vinobranie, ale aj jedenie husacieho mäsa. Pečená hus, husacia pečienka a k tomu domáce lokše, to je sortiment, ktorý ponúkajú rodinné pohostinstvá prakticky po celom Slovensku. Najväčšiu slávu si však získala obec Slovenský Grob. Hoci toto je spolu so Svätým Jurom a Limbachom asi najznámejšie miesto, čo sa týka husacích hodov, na hus sa dá zájsť napríklad aj na severe Slovenska, hoci je to menej typické miesto.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú
02 - Modified: 2023-12-05 14:02:38 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň bola v Česku najteplejšou od 18. storočia
03 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť
04 - Modified: 2023-10-11 15:49:10 - Feat.: - Title: Denim, trenčkot či predĺžená vesta? Po týchto bundách by ste mali siahnuť túto jeseň
05 - Modified: 2023-10-12 07:05:47 - Feat.: - Title: Chrípka už udiera, ruší vyučovanie na prvých školách. Toto o nej potrebujete vedieť (otázky a odpovede)