Podávaním husacieho mäsa sa preslávila najmä obec Slovenský Grob.SNÍMKA: TASR/Michal Svítok
StoryEditorZa vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma
Hospodárska kríza začiatkom 20. storočia, „pritlačila“ aj miestnych. Nechovali husi už len pre seba, ale predávali ich na trhoch v Pezinku. Neskôr ich podávali už u seba doma.
K jesennému obdobiu u nás tradične patrí nielen vinobranie, ale aj jedenie husacieho mäsa. Pečená hus, husacia pečienka a k tomu domáce lokše, to je sortiment, ktorý ponúkajú rodinné pohostinstvá prakticky po celom Slovensku. Najväčšiu slávu si však získala obec Slovenský Grob. Hoci toto je spolu so Svätým Jurom a Limbachom asi najznámejšie miesto, čo sa týka husacích hodov, na hus sa dá zájsť napríklad aj na severe Slovenska, hoci je to menej typické miesto.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-18 11:58:53 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň priniesla Slovensku extrémne málo snehu na horách, zhodli sa klimatológovia
02 - Modified: 2024-11-26 18:07:12 - Feat.: - Title: VEĽKÝ PREHĽAD Tipy na jesenné výlety, ktorými ohúriš kamošov aj svoju polovičku. Tieto miesta na Slovensku neprehliadni
03 - Modified: 2024-11-06 23:37:01 - Feat.: - Title: Cesta z jesennej depresie: praktické rady pre lepšiu psychickú pohodu
04 - Modified: 2024-11-06 19:27:42 - Feat.: - Title: Cesty ako ľad aj bez mrazov. Na vodičov striehne nenápadný a nebezpečný jav jesene
05 - Modified: 2024-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie jesenné filmy. Nalaď sa na sychravé počasie jedinečnými príbehmi, ktoré si zahrejú dušu