stretnutie Merkelová a MacronReuters
StoryEditor

Kto bude viesť jadro Európy?

09.01.2018, 23:00
Pri tejto otázke niet najmenších pochybností, že kľúčovými hráčmi v rozhodovaní o ďalšom zbližovaní Európy budú Francúzsko a Nemecko, konkrétne v tejto chvíli prezident Emmanuel Macron a kancelárka Angela Merkelová.

Dvojzáprah silných európskych ekonomík obnovil svoje puto po tohtoročnom nastúpení Macrona do funkcie šéfa Elyzejského paláca, keďže Merkelová si politicky a ekonomicky príliš nerozumela s bývalým francúzskym socialistickým prezidentom Francoisom Hollandom.

S Macronom však okamžite začala kuť veľké európske plány. Len pár týždňov po jeho príchode k moci, v máji tohto roka, sa s ním v Berlíne dohodla na veľmi úzkej spolupráci a vytvorení strednodobého plánu pre Európsku úniu. Čo sa týka jej reforiem a sformovaniu tvrdého jadra, nevylúčili ani zmenu súčasných zmlúv.

Podľa Merkelovej je však nevyhnutné najprv sa dohodnúť na tom, k čomu by takéto zmeny mali viesť. „Sú to projekty, ktoré nemôžu vzniknúť cez noc. Existuje spoločné presvedčenie, že sa nemôžeme zaoberať iba vystúpením Británie, ale tiež tým, ako by sme mohli Európsku úniu a predovšetkým eurozónu prehĺbiť a zabezpečiť proti krízam," uviedla nemecká kancelárka.

Tá sa zároveň vyslovuje za koherentnejšiu európsku zahraničnú politiku a rozšírenie obrannej spolupráce. Spolu s Macronom sa zhoduje v tom, že dobrý vzťah medzi Francúzskom a Nemeckom je zásadný pre celú Európsku úniu. V podstate tým jasne naznačila, že nová podoba užšie spolupracujúcej európskej dvadsaťšestky sa po odchode Londýna bude formovať práve v Paríži a Berlíne.

stretnutie Merkelová a Macron stretnutie Merkelová a Macron Reuters

Svojimi slovami takéto stanovisko potvrdil aj Juncker. Povedal, že kto chce, môže sa k formujúcemu sa jadru pridať. Samozrejme, za podmienky, že bude akceptovať dohodnutú politiku. Kto to bude odmietať, má smolu a od jadra sa bude skôr vzďaľovať.

01 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 02 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 20:12:41 - Feat.: - Title: Únia pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po útoku na Izrael, vyhlásil šéf európskej diplomacie Borrell
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:39