RTVS
StoryEditor

Aké zmeny zažíva RTVS?

11.01.2018, 23:00
Investigatíva v RTVS ešte vo väčšej menšine.

Jedna z najstarších relácií v Slovenskej televízii venovaná investigatívnej žurnalistike Reportéri oznámila svoj koniec, minimálne pre tento rok. Samotných pracovníkov, reportérov, tak teraz čaká presun do publicistickej relácie Občan za dverami, ktorá má pod lupou občiansko-právne spory.

Vedenie RTVS na zrušenie reagovalo, že relácia nevyhovovala nárokom svojho typu, či už išlo o kvalitu, spracovanie alebo tematický rámec.

„Pozastavenie relácie Reportéri je vzhľadom na medializované informácie neštandardný krok. Navyše generálny riaditeľ RTVS avizoval po svojom zvolení podporiť práve publicistiku. Okrem iného, pozastavená relácia získala viacero ocenení a bola sledovanou. V televíznom prostredí na Slovensku sa tak žiaľ pozastavuje priestor na investigatívnu prácu novinárov," vysvetľuje Ján Hacek.

Podľa reportérov pozastavenie relácie poškodí reputáciu RTVS a žiadajú teraz Radu RTVS, aby prerokovala rozhodnutie generálneho riaditeľa RTVS. Na zlepšenie vraj predložili viacero konkrétnych návrhov, spätnú väzbu však nedostali. Nezabudli tiež spomenúť desiatky ocenení v novinárskych súťažiach. Na stranu reportérov sa postavili viaceré redaktori spravodajstva, viaceré osobnosti, ktoré sa podpísali pod petíciu.

„Zrušenie investigatívnej relácie vnímam ako súčasť silnejúcich trendov ohrozovania slobody a nezávislosti médií, ktoré momentálne pozorujeme v celom stredoeurópskeho regiónu,“ myslí si Štetka a ako príklady menuje Poľsko či Maďarsko a dodáva: „Zostáva len dúfať, že kroky prevádzané novým managementom RTVS nie sú predzvesťou ďalších negatívnych tendencií na slovenskej mediálnej scéne.“

Zmeny v štruktúre sa dotknú aj rozhlasu, konkrétne relácie Dejiny.sk na Rádiu Slovensko. Denník N informoval, že zmena sa dotkne autorského tímu, ktorý doteraz tvorili externí spolupracovníci RTVS, novinári Robert Kotian a Peter Turčík a ďalšie relácie už budú mať pod patronátom iní ľudia.

01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-22 15:39:34 - Feat.: - Title: Z RTVS bude STVR. Šimkovičová ukázala kontroverzný zákon, vyškrtla sporné návrhy 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 05 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 10:05