TASR
StoryEditor

Silvia Gašparovičová: Lobovala za golf na školách

29.03.2019, 23:00
Podobne ako jej predchodkyne sa netlačila do pozornosti médií. Poskytla len zopár rozhovorov, ktoré by sa možno dali spočítať na prstoch jednej ruky.

Na rozdiel od Emílie Kováčovej či Ireny Schusterovej však úspešne surfovala na vlnách podnikania. Na charitu sa vrhla po tom, ako sa jej manžel postavil na čelo štátu.

Sľubná kariéra modelky

Silvia Gašparovičová vyrastala v mnohopočetnej rodine. Štyri dievčatá a jeden chlapec však núdzou rozhodne netrpeli. Ich otec bol riaditeľom na daňovom úrade. Matka, rodená Viedenčanka, pracovala ako prekladateľka či tlmočníčka vo firmách so zahraničnou účasťou. Silvia mala osemnásť, keď si otestovala kariéru modelky. Okomentovala ju slovami, že „tie dlhé fotenia mi nevyhovovali“, a tak dala prednosť menej atraktívnemu štúdiu na stavebnej fakulte.

Bojovala za jej farby v drese basketbalistky. Zanietená športovkyňa a zanietený športovec asi nemohli na seba nenaraziť. Zoznámil ich jej tréner. Svadobné zvony sa rozozneli o štyri mesiace.

Stavebná inžinierka a súdna znalkyňa Gašparovičová roky pracovala na ministerstve stavebníctva, ale okúsila si aj súkromnú sféru. Spolu s dvomi deťmi vlastnila rodinnú firmu Real CM, ako spoločníčka figurovala v dvoch stavebných spoločnostiach. Ešte v roku 1996 musela čeliť podozreniam, že stála v pozadí nejasnej privatizácie jednej z nich – Železničného staviteľstva.

Poradkyňa

Po prevzatí korunky prvej dámy svoje podnikateľské aktivity utlmila. Založila nadáciu na podporu vzdelávania, zdravia a charity. Na jej rozbeh vytiahla z vlastnej peňaženky 200-tisíc korún (približne 6 600 eur). Na otázku, či svoje zámery konzultuje s manželom, odpovedala: „Podporuje ma a väčšina mojich nápadov sa mu páči.“

S jej pričinením vznikla prvá slovenská ľudová univerzita pre nezamestnaných a hendikepovaných ľudí. Chcela iniciovať vznik národnej rady žien, ktorá by sa stala oficiálnym partnerom vlády. Žiadalo sa jej zriadiť virtuálnu internetovú univerzitu a tiež zaviesť do škôl golf ako vyučovací predmet.

Gašparovičovi chcela byť v začiatkoch jeho prezidentskej kariéry poradkyňou v oblasti podnikania. „Pripravovala som istý čas zákony a mám aj skúsenosti z praxe.“ Ale isto nie preto ju Gašparovič oslovoval nežným výrazom Murko alebo Silvi. Ona sa mu odplácala rovnakým dielom a nedala na svoju polovičku dopustiť.

Keď sa prezident po medzinárodnom hokejovom zápase odmietol ospravedlniť vtedajšej premiérke Ivete Radičovej za drgnutie lakťom sprevádzané slovami „nezavadzajte tu“, jeho obhajkyňa sa ho zastala. „Robí to aj mne, aj mnohým známym a ako muž to pokladá za zábavné.“ Gašparovičová zostáva zatiaľ jedinou ženou, ktorá sa dvakrát stala prvou dámou.

01 - Modified: 2019-03-29 11:06:43 - Feat.: 0 - Title: Martina Kisková: Nie sme monarchia s kráľom a kráľovnou 02 - Modified: 2019-03-29 11:05:58 - Feat.: 0 - Title: Emília Kováčová: Nechodíme po svete ako anjeli
01 - Modified: 2024-03-19 21:50:27 - Feat.: - Title: Kvíz: Ste dobrí v téme slovenských, ale aj svetových prezidentov? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-09-05 05:50:29 - Feat.: - Title: Jill Bidenová mala po vyše roku opäť pozitívny test na covid 03 - Modified: 2023-06-30 22:05:48 - Feat.: - Title: Módna návrhárka Beata Rajská: Slovenka, ktorá šila šaty českej prvej dáme 04 - Modified: 2023-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s prvou dámou Česka, Evou Pavlovou: Chceme, aby sa do spoločnosti vrátila slušnosť 05 - Modified: 2023-01-17 10:41:47 - Feat.: - Title: Ktorá z dvoch potencionálnych prvých dám Čiech bude štýlovejšia? Babišová má už prax
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 04:39