StoryEditor

ROZHOVOR: Stretávame sa len s vrcholom ľadovca

03.12.2020, 23:00
„Pre nás je dôležité, aby pacient chápal, že je plnohodnotným členom spoločnosti,“ hovorí Zuzana Repková, primárka mužskej kliniky.

V Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku vediete štyri oddelenia. Aké je ich rozdelenie?

Najakútnejšie oddelenie slúži pre nepokojných a agresívnych pacientov. Potom je tu akútne oddelenie a dve doliečovacie stanice. Tie fungujú vo voľnom režime s otvorenými dverami a voľným pohybom po areáli.

V čom spočíva zásadný rozdiel oproti ambulantnému liečeniu?

Máme čas na pacienta. Ak ambulanciou prejde tridsať ľudí denne, koľko času im môže lekár reálne venovať? Tu im čiastočne nahrádzame rodinu. Niektorí s nami zostarnú, iní zase prichádzajú po istých etapách. Keď sa objavia v sprievode štyroch policajtov, už na schodoch sa s nami zvítavajú. Príslušníci na nás zazerajú ako na starých známych.

Starí známi spolu zvyčajne dobre vychádzajú.

Pre nás je maximálne dôležité vytvoriť si taký terapeutický vzťah, v ktorom pacient chápe, že tu nie sme proti nemu, ale pre neho. Zaujíma nás aj portfólio prostredia, do ktorého neskôr odchádza. Či má kam ísť, či sa má o neho kto postarať... S dvomi sociálnymi sestrami riešime tiež množstvo ďalších záležitostí.

Vedeli by ste zadefinovať vášho typického pacienta?

Snažíme sa špecializovať na endogénne psychózy zahŕňajúce bipolárne poruchy či schizofrénie. Nasledujú mentálne retardácie s poruchami správania, stavy delíria pri intoxikáciách – delirantné stavy, ťažké odvykacie stavy pri konzume psychoaktívnych látok. Takisto pod nás spadajú ochranné psychiatrické liečby po spáchaní trestných činov.

Duševné ochorenia sú už mesiace v tieni ochorení na COVID-19. Narastajú vplyvom pandémie?

Ťažko povedať, keďže nie sú k dispozícii štatistiky, ale určite je ich dosť. Treba však rozlišovať, či ide o ľahšie alebo ťažšie stavy. K nám prichádzajú len tie druhé v sprievode rýchlej zdravotnej pomoci a policajtov. My sa stretávame len s vrcholom ľadovca, ktorý sa už nedá zvládať ambulantne.

Prvá vlna vás nezachytila?

Registrovali sme viac akútnych psychóz, dokonca s hypochondrickými bludmi. No my ešte len začneme dobiehať to obdobie. Ambulantní psychiatri vtedy nepracovali, respektíve len dištančne. S pacientom v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:21