Viliam Pavlovskýarchív Viliama Pavlovského
StoryEditor

Na scénu vstupujú tragédie. Majitelia podnikov vážne zvažujú protesty

25.11.2021, 23:00
„Koľko ľudí musí skončiť na ulici, aby sa začala konštruktívna debata?" pýta sa šéf Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.

 V pondelka vstúpili do platnosti nové vládne nariadenia Ako ste reagovali v prvom okamihu?

 Sme nesmierne sklamaní a frustrovaní. Štát od nás požaduje dodržiavanie pravidiel, ale absolútne nepodáva pomocnú ruku. Podnikatelia sa dostávajú do takej platovej disciplíny, že nebudú len krachovať, ale si aj siahať na život.

Nedramatizujete príliš?

 Na východe Slovenska minulý týždeň jeden z nich spáchal samovraždu. Nemohol vyplatiť mzdy, štátna správa mu zablokovala účet a on sa nedokázal postaviť pred svoju rodinu s tým, že nezvláda situáciu. Ak nepríde rýchla pomoc, tragédie sa budú opakovať. V Českej republike len nedávno ohlásili nové opatrenia a dnes vychádzajú s novými pravidlami pre podnikateľov v cestovnom ruchu a gastre. Takto si to predstavujeme.

Keď sa zdvihla druhá vlna pandémie koronavírusu, stáli ste pri zrode iniciatívy 10 pre gastro. Tá sa pomerne rýchlo etablovala na Alianciu slovenskej gastronómie. Vaša motivácia?

 Úplne prirodzená – záchrana niečoho, čo nás živí. Sám som majiteľom reštaurácie v Banskej Bystrici. Z iniciatívy vznikla seriózna organizácia. Komunikujeme s tisíckou malých podnikateľov, ktorí tu dosiaľ nemali zastúpenie. Naše snahy nie sú povinnou jazdou od stola.

Aliancia sa však zatiaľ výraznejšie nehlási o slovo protestmi ani pri súčasnom alarmujúcom stave. Prečo?

 Tento krok sme zatiaľ ponechávali bokom. Nie sme zástancami demonštrácií. Rýchlo by sme dostali nálepku, že sa zaraďujem k tým, ktorí vyvolávajú rozruch a politicky niekomu napomáhajú. Spolitizovanie je niečo, čomu sa chceme vyhnúť. Je však pravda, že protesty už naozaj vážne zvažujeme. Majú svoju výpovednú hodnotu a už naozaj nevieme, čo urobiť.

Opatrenia majú platiť pár týždňov, čo potom?

 Pravdepodobne prídu ešte tvrdšie. Z toho dôvodu sa dostaneme k uvoľňovaniu niekedy v januári. Ten je, ako všetci dobre vieme, najslabší mesiac. Sme bez kompenzácií a ja reálne vidím, že nás skrachujú tisíce.

V návale informácií pri schvaľovaní nových obmedzení v úzadí zostávali schémy pomoci. Bol v nej nejaký posun?

 Dostali sme informáciu, že schéma 3B, čo je kompenzácia pri poklese tržieb, sa určite nespustí. Čo je ďalšia podpásovka, lebo sme od nej bytostne závislí. Pri nej by sme dostali dotáciu na všetkých zamestnancov, na rozdiel od schémy 3A, pri ktorej môžete nejakých nechať na prekážke a nejakých v práci. Ministerstvo dopravy zase spúšťa možnosť žiadať peniaze za mesiace september a október. Tu už vieme, že ich dostaneme na účet o dva-tri mesiace. O nájmoch sa ani len nerokuje.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 19:37